Közélet

Eltűnt a szerb élelmiszerboltokból az étolaj és a cukor

Ebből a szempontból nem jelentenek kivételt a külföldi tulajdonban lévő láncok sem. A Milosevics-időkre emlékeztető jelenségre a kereskedelmi minisztérium nem tudott hihető magyarázatot adni – írja a Der Standard.

A hiányt enyhítendő az állam a tartalékaiból 5 ezer tonna étolajat és nagy mennyiségű cukrot dob piacra. A lakosság körében elterjedt, hogy rövidesen a tej is eltűnik a polcokról. Az osztrák lap szerint a szerb kormány már megkezdte a lehetséges megoldás kidolgozását: a kisfogyasztók érdekében korlátoznák az alapvető élelmiszerek árának emelkedését. A Der Standard úgy tudja, hogy a kabinet az évek óta csökkenő vásárlóerő kiegyensúlyozására tíz százalékban maximálná a tejre, cukorra, olajra, húsra és lisztre alkalmazható árrést.

A lakosság helyzetét tovább nehezíti, hogy a jelenlegi 18 százalékról 20 százalékra emelkedik az áfa, a fűtési szezon kezdetén a legtöbb távhőszolgáltató áremeléseket jelentett be. Szerbiában az átlagkereset 300 euró, az pedig 10 százalék körül mozog. És bár a dínár tegnap kissé erősített az euróhoz képest, idén eddig 12 százalékot veszített értékéből a közös európai fizetőeszközzel szemben, ami további terhet jelent a devizában eladósodott lakosság számára.

Szerbia élelmiszerhiány olaj szerb cukor
Kapcsolódó cikkek