Közélet

A doppingszövetség kitálal: Armstrong bukhat mindent

„Cáfolhatatlan bizonyítékokat” tesz közzé az amerikai anti-dopping szövetség még ma, amelyek feltárják Lance Armstrong és csapatának visszaéléseit. A szervezet szerint a kerékpáros legenda köré profi doppingszervezet épült.

A kerékpáros legenda, Lance Armstrong csapata folytatta a „leginkább kidolgozott, legprofibb és legsikeresebb doppingprogramot, amit a sportág valaha látott” – állítja az amerikai doppingellenes ügynökség, az Usada. A szervezet közlése szerint közzéteszik a teljes jelentést Armstrong doppingügyében, tengerentúli idő szerint még szerdán – írja a BBC Sport. A jelentés tartalmazza Armstrong 11 korábbi csapattársának vallomását.

Travis T Tygart, az Usada vezetője nyilatkozatában közölte: „perdöntő és cáfolhatatlan” bizonyítékok állnak a rendelkezésükre, amelyek a csapat doppingtevékenységét tárják fel. „Megalapozott döntésüket” Armstrong ügyében elküldték a Nemzetközi Kerékpárszövetségnek (UCI), a Doppingellenes Világszövetségnek (WADA) és a World Triathlon Corporation-nek.

Az UCI-nak most 21 nap áll rendelkezésére, hogy ellenvetéssel éljen az Usada megállapításaival kapcsolatban. Ellenkező esetben a döntés életbe lép, vagyis Armstrong-ot megfosztják hét Tour de France győzelmétől, és örökre eltilthatják a kerékpározástól.

 

sport kerékpár dopping USADA Armstrong botrány
Kapcsolódó cikkek