Közélet

Az ENSZ szerint Budapest virágzóbb város, mint Prága

Egy ENSZ tanulmány szerint az osztrák főváros a világ legjobban prosperáló városa. A világ tíz legvirágzóbb városa közül hét Európában található.

Az ENSZ tanulmánya globálisan 69 várost vett górcső alá, és négy tényezőt vizsgált, ezek: a termelékenység, az életminőség, az infrastruktúra, valamint a szociális helyzet, illetve a környezet. Az így kialakított City Prosperity Index (CPI) alapján Bécs az első helyen szerepel 93,6 százalékponttal.

A top tizes listán mindössze három, Európán kívüli város szerepel: az életminőség rangsorokban rendre előkelő helyen szereplő Toronto, valamint New York és Tokio. Budapest itt a huszonegyedik helyen található, ezzel megelőzi Szöult és Prágát is, a térség országai közül a legjobb eredményt Varsó éri el, a tizenkilencedik hellyel.

Toplista

1. Bécs

2. New York

3. Toronto

4. London

5. Stockholm

6. Helsinki

7. Dublin

8. Oslo

9. Párizs

10. Tokió

21 BudapestA BusinessWeek ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az európai városok jó szereplésének hátterében elsősorban a mérés mikéntje áll. A kontinens talán a legtudatosabb a környezetvédelem terén, az infrastruktúra pedig fejlett. Az életminőség kategóriában pedig sokat számít a fejlett szociális védőháló. Az ENSZ ugyanakkor tovább megy a puszta rangsorolásnál, azt állítva, hogy ezek a városok kulcsszerepet játszanak majd a válság leküzdésében.

2. New York

3. Toronto

4. London

5. Stockholm

6. Helsinki

7. Dublin

8. Oslo

9. Párizs

10. Tokió

21 Budapest -->

város felmérés cpi ENSZ
Kapcsolódó cikkek