Közélet

USA - az alelnökjelöltek döntik el az ország sorsát?

Megnőtt a korábban sokak által periferikusnak tartott alelnökjelölti vita tétje, miután Mitt Romney republikánus elnökjelölt a kamerák előtti első összecsapásukban jobban szerepelt Barack Obama elnöknél - vélték vasárnap egybehangzóan amerikai médiaforrások.

Joe Biden alelnök és Paul Ryan alelnökjelölt vitáját csütörtökön rendezik meg a Kentucky állambeli Danville-ben.

Biden számára a tét nagyobb, mint valaha - írta a The Washington Post. A The Weekly Standard arra hívta fel a figyelmet, hogy az alelnök nem veszi félvállról az összecsapást, és a kampányolást félretéve hat napon át készül a szópárbajra.

A 69 éves Biden számára, aki az alelnökség előtt kétszer volt elnökjelölt és 36 évig szolgált szenátorként, a próbaviták során Chris Van Hollen képviselő játssza a republikánus kihívó szerepét. A 42 esztendős Ryannek, aki 14 évet töltött el a szövetségi képviselőházban, a Virginiában megtartott "edzőtáborozás" során Ted Olson volt főállamügyész-helyettes személyesíti meg Bident. Ryan korábban sohasem vitázott országos televíziós közönség előtt.

Médiaforrások szerint Biden arra készül, hogy rávilágítson a Romney-Ryan páros által javasolt adó- és nyugdíjreform, valamint a deficitcsökkentési program ellentmondásaira. Emellett arra kell majd vigyáznia, hogy kerülje a nála nem ritka elszólásokat a "számok emberének" tartott vitapartnerével szemben.

Obama és Romney kampánystábja a hét végén egyaránt új hirdetéseket jelentetett meg a televíziókban. Ezekben mindkét fél valótlanságok állításával vádolja a másikat a republikánusok adóprogramjával kapcsolatban.

Az elnök tábora szerint a republikánus kihívó nem mondott igazat, amikor a vitában letagadta, hogy a leggazdagabbak adókedvezményeinek meghosszabbítása 10 év alatt 5 ezer milliárd dollárjába kerül majd a költségvetésnek. A Romney-csapat üzenete ezzel szemben - számok nélkül, de független felmérésekre hivatkozva - az, hogy ez nem állja meg a helyét.

Az elnöki házaspár szombaton a washingtoni Georgetown Bourbon Steak éttermében ünnepelte meg 20. házassági évfordulóját, amit Romney duplán is megkeserített. Először azzal, hogy éppen a kerek évfordulón - három nappal korábban - tartották az elnökjelöltek első tévévitáját, másodszor pedig azzal, hogy jól szerepelt.

A főbb közvélemény-kutatási adatokat átlagoló RealClearPolitics szerint Obama elnök országos szinten már csak 1,4 százalékponttal vezet, és a denveri vitát követően csaknem az egész előnyét elveszítette, amit a két nagy párt országos konvenciója után szerzett.

Kiéleződött a harc az "ingaállamokban" is. Floridában (amely 29 főt küldhet az elektori testületbe) a két jelölt 47-47 százalékon holtversenyben áll. Ohióban (18 elektor) Obama 3 még százalékponttal vezet, de Virginiában (13 elektor) 0,4 százalékpontra csökkent az előnye. Észak-Karolinában (15 elektor) Romney vette át a vezetést, igaz, csak 0,8 százalékponttal.

A kétlépcsős amerikai választási rendszerben a novemberi elnökválasztás után az egyes államokban elért eredmények alapján felállított, 538 fős elektori testületben az elnöki cím elnyeréséhez vagy megerősítéséhez 270 szavazatra van szükség. A RealClearPolitics szerint Obama jelenleg 251, Romney pedig 181 szavazatot tudhat biztosan a magáénak, 106 voks sorsa pedig az "inga-" vagy "csatatérállamokban" dől el.


 

Obama Biden választás USA ryan romney
Kapcsolódó cikkek