Közélet

Megüzenték: Így fínanszirozzák a kultúrát

Közös videoüzenetben beszél a jelenlegi kultúrafinanszírozás hátteréről L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára, Halász János politikai államtitkár, Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Cser-Palkovics András, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

Az Emmi MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint a Reálisan a kultúra finanszírozásáról 2012 címmel közzétett üzenet részben válasz a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) ezen a héten megjelent videoüzenetére.

A FESZ csütörtök délelőtt közzétett üzenetében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a minisztériumoknál elrendelt zárolások következményeként tovább késhetnek vagy akár csökkenhetnek is a független társulatok számára már megítélt működési támogatások. Figyelmeztettek arra is, hogy a támogatások hiányában vagy csökkentésével a független színházak működése ellehetetlenül, 2013-ra eltűnhetnek a magyar színházi palettáról.

Az államtitkárság csütörtökön délután nyilvánosságra hozott döntése értelmében - a tárcát érintő zárolások miatt - az úgynevezett II-es és VI-os kategóriába tartozó, mintegy száz független előadóművészeti szervezet egységesen a korábban jelzett támogatás kétharmadát, összesen mintegy félmilliárd forintot kap csak meg.

Hammerstein Judit az Emmi válaszvideójában kiemelte: éppen ez a kormány az, amely először támogatja a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE) működését.

L. Simon László arról beszélt, hogy a kultúráért felelős államtitkárság 23 saját intézményt működtet, mindezek mellett sok száz közgyűjtemény, közművelődési intézmény és számos színház költségvetéséhez kell hozzájárulniuk.

Húsz évvel a szocializmus bukása után nem lehet kizárólag az állam kötelessége a művészeti szervezetek fenntartása. Egy-egy újszerű kulturális kezdeményezésnek akkor lehet jövője, ha az állami források mellett a közönség támogatására is számíthat - mutatott rá a kulturális államtitkár.

Cser-Palkovics András azt hangsúlyozta, hogy a parlamenti munka során kiállnak a kultúrára szánt források növelése mellett, de a költségvetés egyensúlyára is tekintettel kell lenniük.

Halász János szerint döntéseik hátterében egy durva kényszer áll. "A szocialisták úgy adósították el az országot, hogy éppen ezekben az években kell a legmagasabb törlesztőrészleteket visszafizetnünk. Magyarországnak háromszor annyit kell törleszteni, mint a környező országoknak" - fogalmazott, hozzátéve: az, hogy a kultúrára most ennyi pénz jut, ennek köszönhető.

A válasz videoüzenetet szintén jelbeszéd zárja, a feliratozásban a következő szöveg olvasható: "Magyarország jelenlegi nehéz helyzetében mindenki áldozatvállalására szükségünk van, hogy hosszú távon erős, független országban élhessünk, ahol van elegendő közösségi forrásunk a kultúrára, és ahol van nyitott, érdeklődő és fizetőképes közönsége a kortárs magyar művészeti törekvéseknek".

FÜGE kultúrafínanszirozás FESZ
Kapcsolódó cikkek