Közélet

Mennyit ér a magyar futball élvonal álomtizenegye?

Tíz és fél millió eurót ér az NB1 legértékesebb játékosaiból összeállított tizenegy a transfermarkt.de adatai alapján. A szomszédos országokban egyedül Szlovákiában lehetne ennél kevesebbet érő kezdőcsapatot összeállítani.

A következő tizenegyet lehetne kiállítani a magyar élvonal legértékesebb játékosaiból a 1-4-3-2-1-es játékrendszerben: Bozovic – Svec, Szélesi, Lipták, Stopira – Renato Neto, Varga – Rudolf, Szakály, Bouadla – Nikolic. Ennek a csapatnak az összértéke jelenleg 10,5 millió euró. A szomszédos országokban Szlovákia kivételével (6,825 millió euró) az összes országban jóval piacilag drágább labdarúgó tizenegyet lehetne kiállítani a magyar élvonalénál.

Romániában 28,6, Horvátországban 35, Ausztriában 22,3, Ukrajnában 140, Szerbiában 28,5 millió eurót érne egy ilyen csapat, de Csehországban is kóstálna 24,3, míg Lengyelországban 22,2 millió eurót. A világ bajnokságai közül a legértékesebb kezdőtizenegyet a spanyol Primera Divisiónban lehetne kiállítani, 612 millió euró értékben.

Az NB1 legértékesebb tizenegyében négy játékos (Bozovic, Stopira, Renato Neto, Nikolic) játszik a magyar bajnokság legtöbbre taksált, 11,45 millió eurót érő keretében, a Videotonban. A klub idén bejutott az Európa Ligába, a magyar bajnokságban a 4. helyen áll.
A tavalyi bajnok, a jelenleg 3. helyen álló Debrecen szintén három játékost (Varga, Szakály, Bouadla) adott a csapatba.

A DVSC kerete jelenleg a második legértékesebb 10,25 millió euróval. A harmadik legértékesebb játékosállománnyal (8,8 millió euró) a Győr rendelkezik. Az őszi bajnok két játékost (Svec, Lipták) delegált a kezdő tizenegybe. Egy-egy játékos képviseli az Újpestet (Lipták) és a Diósgyőrt (Rudolf). A csapatban hat magyar állampolgárságú játékos van, rajtuk kívül van egy montenegrói (Bozovic), egy brazil (Renato Neto), egy francia-algériai (Bouadla) egy zöld-foki-szigeteki (Stopira), egy cseh (Svec) labdarúgó.

Az egész NB1 legértékesebb játékosának jelenleg a diósgyőri Rudolf Gergelyt tartják 1,725 millió euróval, a csatár még szinte alig játszott ebben a szezonban. Az egész magyar élvonal 152 játékosának 97,5 millió euró a becsült a piaci értéke. A magyar első osztályú labdarúgó bajnokság klubjai a nyári átigazolási szezonban 760 ezer eurót költöttek (210 játékos érkezett az új idényben) a transfermarkt.de adatai alapján. Külföldre 520 ezer euró értékben értékesített játékosokat az NB1 (221-en távoztak). Az élvonal mérlege így -240 ezer euró volt.

futball legértékesebb játékosok NB1
Kapcsolódó cikkek