Közélet

Női kvóta a cégeknél: Az EU pénzbírságot alkalmazna

Az Európai Bizottság célja, hogy a tagállamokban a nagy cégeknél növeljék a nők részarányát a felügyelőbizottságokban, a Der Standard szerint ugyanakkor kétséges egy ilyen irányelv betartathatósága.

Jelenleg minden hetedik ilyen tisztséget (13,7 százalék) tölt be nő. Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szerdán részleteket közölt a bizottság irányelv-javaslatáról, amely a nagy cégeknél (amelyek tehát több mint 250 főt foglalkoztatnak, illetve amelyek forgalma 50 millió euró), a nők arányának növelését indítványozza.

Eszerint a nem operatív felügyelőbizottságok tagjainak 40 százalékát 2020-ig nőkkel kell betölteni. 2016-tól kezdődően a szabályokat a nemzeti jogba kell átültetni. A bizottság pénzbírsággal sújtatná a mulasztókat, illetve felfüggesztené a felügyelő bizottsági tisztségek betöltését.

A Der Standard szerint egyes szakértők kételkednek abban, vajon lehet-e az államokat arra kényszeríteni, hogy hatékony szankciókat alkalmazzanak az ügyben. Angela Merkel német kancellár már kijelentette, hogy nem tartja értelmes megoldásnak a kötelező kvótákat. Franciaországban és Olaszországban viszont a példák azt mutatják, hogy az előírásoknak köszönhetően jelentősen növekedett a nők részaránya a vállalati vezető pozíciókban. A Bizottság Reding közlése szerint az Európai Bíróságtól vár megerősítést: a szervezet panaszokkal fordul a testülethez, amelynek ezután döntenie kell az egyéni esetekről.


 

szankció bírság női kvóta felügyelőbizottság
Kapcsolódó cikkek