Közélet

A SZEF is támogatja a hallgatói tiltakozást

A tandíjmentes keretszámok hirtelen elhatározott drasztikus csökkentése rombolja a felsőoktatás teljes intézményrendszerét, az oktatás színvonalát – fogalmaz közleményében a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT), támogatva a felsőoktatás átalakítása ellen tiltakozó hallgatókat.

Káosz és bizonytalanság – ez jellemzi ma az oktatás teljes rendszerét Magyarországon. A közoktatás új rendszere bizonytalan helyzetbe hozta a bölcsődéket, felesleges terheket rakott az óvodákra, és végletesen összekuszálta az általános és középiskolákat.

A tandíjmentes keretszámok hirtelen elhatározott drasztikus csökkentése rombolja a felsőoktatás teljes intézményrendszerét, az oktatás színvonalát. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata, a SZEFIT támogatja az egyetemi hallgatók és oktatók tiltakozó megmozdulásait, szolidáris a HÖOK és más hallgatói szervezetek akcióival. A felsőoktatást fejleszteni kell, nem elsorvasztani.

Elfogadhatatlan a keretszámok ilyen mértékű és váratlan csökkentése, ami súlyosan rontja a leszakadó társadalmi csoportokból jövő fiatalok továbbtanulási esélyeit, akadályozza az intézmények működését, gyengíti a kutatás színvonalát – olvasható a közleményében.

A felsőoktatásra fordított – európai mércével mérve eddig sem jelentős források – további szűkítése nyilvánvalóan veszélyezteti a felsőoktatásban lévő munkahelyeket is. A fiatalok külföldre vándorlásának felgyorsulását tovább erősíti ez a megszorítás, amely indokolatlan, végiggondolatlan és megmagyarázhatatlan.

hallgató tiltakozás keretszám felsőoktatás szef
Kapcsolódó cikkek