Közélet

Hallgatói Hálózat: Kiszámíthatóságot és reformot!

A Hallgatói Hálózat szerint nem igaz, hogy a tiltakozások okafogyottá váltak volna, mivel a diákok követelései egy pont kivételével teljesültek.

A szervezet szerdán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Kósa Lajos Fidesz-alelnök szavaira reagált. Közleményük szerint ami most zajlik, az nem a köz- és felsőoktatás reformja. Egy kétperces videoüzenet, az utána történő miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira - írták.

Megerősítették: továbbra is követelik a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is. Kiemelték, hogy a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított - mutattak rá, hozzátéve: kiszámítható állami ösztöndíjrendszert követelnek.

Elvárásaik között fogalmazzák meg továbbra is az elvonások kompenzálását, a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását, a hallgatói szerződés eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását és azt, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

A Hallgatói Hálózat szerint amikor Balog Zoltán azt mondja, hogy a tiltakozások mögött külső tényezők állnak, a hallgatók autonóm szerveződésének lehetőségét és jogosultságát vonja kétségbe. Amikor azt állítja, hogy a hálózat képviselője azért ment el a tárgyalásra, hogy az meghiúsuljon, vádaskodik - olvasható a közleményében. A szervezet szerint a miniszter a hallgatók követeléseinek valódi figyelembevételére való hajlandóság nélkül ült le a tárgyalóasztalhoz.

reform Hallgatói Hálózat balog felsőoktatás Kósa
Kapcsolódó cikkek