Közélet

VDSZ: évszázados bűn az oktatás szétverése, elvándorlási hullám jöhet

A VDSZ azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza a felsőoktatási keretszámcsökkentési tervet. A vegyipari szakszervezet „Keretszámcsökkentés: évszázados bűn” című közleményében azt írja, az intézkedéssel a kormány Magyarország egyetlen kitörési lehetőségét, a tudást készül elvenni a fiatalok többségétől.

A VDSZ szerint az oktatási rendszer szétverése minden eddiginél nagyobb elvándorlási hullámot indíthat el a fiatalok körében. A szakszervezet úgy látja, ez jóvátehetetlen bűn. A vegyipari szakszervezet támogat minden olyan kezdeményezést, amellyel itthon lehet tartani a fiatalokat, és véget lehet vetni a felsőoktatásban dúló rombolásnak. „Az ágazat szolidaritásra szólít fel minden hazai szakszervezetet” – áll a közleményben.

Szerintük tömegével fogják elhagyni az országot a tanulni vágyó fiatalok, ha a kormány nem vonja vissza a felsőoktatási keretszámcsökkentési tervét. Az intézkedéssel a kormány Magyarország egyetlen kitörési lehetőségét, a tudást készül elvenni a fiatalok többségétől, ezért a vegyész szakszervezet tiltakozik a bevezetés ellen – olvasható a legnagyobb ipari szakszervezet, a VDSZ közleményében

„A fejlődés kizárólagos módja a tanulás, ám ha ezt pénzért kell venni, akkor az megint csak a kiváltságosok és közülük sem feltétlenül a legtehetségesebb emberek joga lesz” - véli Székely Tamás, a VDSZ elnöke. „Az esélyegyenlőség csökkentésével, a tanuláshoz való hozzáférés szűkítésével a kormány behozhatatlan hátrányba hozza az országot, s ez jóvátehetetlen bűnnek minősül” – szögezi le az elnök.

„Az ipar fejlődése szakképzett munkaerőre épül, jól képzett szakmunkásokra és mérnökökre, valamint gazdasági szakemberekre. Ezt készül megakadályozni, s a már egyébként is megtorpant fejlődést még drasztikusabban akadályozni az intézkedési terv ötletgazdája, s a kormány, amely elfogadja ezt a gyalázatos tervet” – érvel Székely, a mintegy 30 ezer tagot tömörítő, legnagyobb ipari szakszervezet vezetője. A VDSZ különösen érintett az ügyben, hiszen ebben az ágazatban jól képzett szakemberekre és diplomásokra van szükség, utóbbiak aránya jelenleg is meghaladja a 40 százalékot.

Az elnök úgy véli, ha valóban a tudás a fontos – ahogy ezt a döntéshozók is állítják –, akkor a kormányzat meghallgatja az érdekképviseleteket, és visszavonja azt az intézkedési tervet, amellyel gyakorlatilag kivégzi a felsőoktatást. A VDSZ a közlemény szerint elvárja a felelősen gondolkodó döntéshozóktól, hogy vonják vissza a tervet, s tárgyaljanak a hallgatókat képviselőkkel.

A vegyipari szakszervezet szolidáris a diákokkal, támogatja a megmozdulásaikat, s erre szólít fel minden érdekvédelmi tömörülést is. Székely úgy véli, a politikai pártok most azzal segítenek a leghatásosabban, ha nem akaszkodnak rá piócaként a hallgatók megmozdulásaira, csak csendes jelenlétükkel növelik a demonstrálók létszámát. 

keretszámok csökkentés oktatás
Kapcsolódó cikkek