Közélet

Oroszországba menekülnek a gazdag francia színészek

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes szerint nem Gérard Depardieu az utolsó tehetős európai, aki orosz állampolgárságot kaphat, az orosz Sberbank elnöke szerint pedig a politikai és gazdasági-pénzügyi stabilitás vonzza a befektetőket és a művészeket Oroszországba.

Orosz állampolgárságért folyamodik Brigitte Bardot, ha a lyoni állatkert elaltatja két tüdőbajos elefántját – közölte a radikális állatvédővé változott színésznő pénteken. A kiöregedett tuberkulózisos elefántok az állatkert vezetői szerint veszélyeztetik egészséges társaikat, elaltatásukat mégis elhalasztották karácsony utánra. Bardot ezzel szemben úgy gondolja, ha az állatokat elpusztítják, hazája nem lesz más, mint „állattemető”, ahol nincs maradása.

Sokan úgy látják, nem véletlenül fordult éppen Moszkva felé a 78 éves díva. Színésztársa, Gérard Depardieu épp két nappal korábban kapta meg az orosz állampolgárságot Vlagyimir Putyin elnöktől, ám az ő esetében korántsem állatvédelemről volt szó. Depardieu a luxusjövedelmekre terhelendő 75 százalékos miatt közölte, hogy Belgiumba teszi át a székhelyét, és mostantól ott kíván adót fizetni. Azóta a francia alkotmánybíróság megsemmisítette az extraadóról szóló törvényt, ám Depardieu hajthatatlan maradt, és nem csak a költözéssel volt elfoglalva, de decemberben orosz állampolgárságért is folyamodott.

Valószínűleg kevesen szimpatizálnak most vele, ám az orosz miniszterelnök-helyettes szerint nem ő az utolsó tehetős európai, aki orosz állampolgárságot kaphat. Dmitrij Rogozin a Twitteren azt írta: Nyugaton rosszul ismerik az orosz adórendszert, de ha megtudják, milyen előnyökkel jár, a gazdag európaiak tömeges Oroszországba áramlására kell számítani. Az orosz adótörvények szerint azok a magánszemélyek minősülnek az Oroszországi Föderáció adóalanyainak, akik egymást követő 12 hónapban nem kevesebb, mint 183 napot tartózkodnak az országban. Kérdés, hogy Depardieu kibírja-e majd, hogy egy éven belül több mint 183 napot tölt Oroszországban, ugyanis csak ekkor veheti igénybe a számára igen kedvező lehetőséget, hogy mindössze 13 százalékos jövedelemadót fizessen.

Az orosz adótörvények szerint azok a magánszemélyek minősülnek az Oroszországi Föderáció adóalanyainak (rezidenseinek), akik egymást követő 12 hónapban nem kevesebb, mint 183 napot tartózkodnak az országban. Kérdés, hogy Depardieu kibírja-e majd, hogy egy éven belül több mint 183 napot tölt Oroszországban, ugyanis csak ekkor veheti igénybe a számára igen kedvező lehetőséget, hogy mindössze 13 százalékos jövedelemadót fizessen.

Kapcsolódó cikkek