Közélet

A beiratkozással vállalnák a hallgatói szerződés feltételeit

Nem kell majd külön hallgatói szerződést aláírniuk a diákoknak, hanem esetleg egy beirakozás során vállalnák az államilag finanszírozott képzésben résztvevők a magyarországi munkaválallásra vonatkozó feltételeket aláírásukkal. Az itthoni munkavállalásra több kedvezmény is szóba került.

„Felmerült a Felsőoktatási Kerekasztal tárgyalásain, hogy a hallgatóknak nem kell majd aláírni egy papír alapú hallgatói szerződést" – nyilatkozta lapunknak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökhelyettese. Körösparti Péter közölte, a kormányzat nem zárkózott el eddig attól, hogy esetleg a beiratkozás során lehetne az államilag finanszírozott diákoknak szignójukkal vállalniuk azokat a feltételeket, amelyekről majd megállapodás születik az egyeztetések során. Az egyetemek hallgatói nyilvántartási rendszerein keresztül (Neptun, ETR) adminisztrálni lehetne, hogy kire milyen munkavállalásról szóló kötelezettségek vonatkoznak.

Klinghammer István, a felsőoktatásért felelős államtitkár márciusban azt javasolta, hogy a hallgatóknak (a már szerződést aláírtaknak is) a diploma utáni 20 évben kellene annyit dolgozniuk Magyarországon, mint amennyit az államilag finanszírozott képzésben résztvettek.

Körösparti elmondta, hogy a HÖOK ezt javaslatot jó kompromisszumnak tartja, de a tárgyalásokon további kedvezményeket vetettek fel, amelynek elfogadásáról az oktatási államtitkárság sem zárkózott el. Így akár már áprilisban is megegyezés születhet a kormányzattal a hallgatói szerződések ügyében, amit tegnap az emberi erőforrás tárca is megerősített. A HÖOK elnökhelyettese közölte, hogy az egyre csúszó uniós pilot eljárásra nem várnak tovább a hallgatói szerződésekkel kapcsolatban.

A felvetett kedvezmények között szerepel, hogy akik a második félév végéig otthagyják az egyetemet, azoknak még ne kelljen megfizetniük tanulmányaik költségét. Mentesülne a visszafizetés alól az, aki három gyermeket vállalna. A doktoranduszok képzési idejét beleszámítanák a magyarországi munkavállalásba csakúgy mint a regisztrált munkanélküliként eltöltött időt. Egy esetleges visszafizetést 15 év alatt kellene teljesíteni, kamat nélkül, de az inflációt beszámítanák.

hallgatói szerződés munkavállalás Klinghammer István Körösparti Péter Felsőoktatási Kerekasztal HÖOK felsőoktatásért felelős államtitkár Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája
Kapcsolódó cikkek