Közélet

Elhunyt Margaret Thatcher

Életének 87. esztendejében, hétfőn elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök.

Elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök.

Az egykori konzervatív párti kormányfő szóvivőjének hétfő délutáni bejelentése szerint Thatchert szélütés következtében érte a halál.

Margaret Thatcher (Thatcher bárónő) Granthamben született, 1925. október 13-án. Brit konzervatív politikus, 1975 és 1990 között a Konzervatív Párt vezetője, 1979 és 1990 között az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt – írja a Wikipédia. Thatcher az eddigi egyetlen nő volt Angliában, aki a miniszterelnöki tisztségeket betöltötte.

1987-ben Thatchert harmadszor is újraválasztották, ám az általa ekkor bevezetett Community Charge (közismertebb nevén "poll tax") adózási rendszer széles körben népszerűtlen volt.

1990. november 28-án, miután Michael Heseltine kihívta a pártelnöki székért, Thatcher mind miniszterelnöki, mind pedig pártelnöki tisztjétől lemondott.

Egy szovjet újságíró adta a „Vas Lady” becenevet, a rendíthetetlen politikai vezetésért, melyet büszkén vett tudomásul. Hevesen ellenezte Nagy-Britannia EU-tagságát, és véleménye később sem változott a kérdésben.

Cameron megszakítja útját

Margaret Thatcher volt brit kormányfő halála miatt megszakítja hivatalos európai körútját David Cameron jelenlegi miniszterelnök.

Cameront Madridban érte Thatcher halálhíre. A konzervatív párti miniszterelnök Párizsba utazott volna tovább, ahol Francois Hollande francia elnökkel tárgyalt volna, ezt a programot azonban a Downing Street bejelentése szerint törölték, és Cameron még hétfőn hazautazik.

A halálhír után David Cameron nyilatkozatban közölte: Margaret Thatcher halálával az ország "egy nagyszerű vezetőt, egy nagyszerű miniszterelnököt és egy nagyszerű britet veszített el".

A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - szóvivője szerint II. Erzsébet királynő szomorúan értesült egykori miniszterelnöke haláláról. Az uralkodó személyes üzenetben fogja kifejezni együttérzését Margaret Thatcher családjának - tette hozzá az udvar illetékese.

Anglia politikus David Cameron Margaret Thatcher elhunyt
Kapcsolódó cikkek