Közélet

A magyar szülők mérnöknek adnák a gyereküket

Minden ötödik magyar szülő a mérnöki pályát választaná gyermeke számára. A HP régiós felmérése szerint a magyarok a tradicionális szakmák mellett kreatív pályán és vállalkozóként is szívesen látnák utódaikat – íjra a Jobline.hu.

A HP kutatása keretében 11 országból több mint 1600 szülőt kérdeztek arról, milyen foglalkozásokat választanának a legszívesebben gyermeküknek. A közép-kelet-európai összesítésben az orvosi pálya a legvonzóbb (17 százalék) a szülők számára, amit szorosan a jogász szakma (15 százalék) követ.

A közép- és kelet-európai listán harmadik helyre került a kreatív pálya (14 százalék), míg negyedik lett a saját vállalkozás (12 százalék), írja a Jobline.hu.

A régiós átlagtól eltérően a mérnöki pálya a legnépszerűbb a magyar szülők körében (20 százalék), míg az orvoslás csupán az ötödik helyre került a hazai listán. A második legkedveltebb foglalkozás idehaza is a jogász (17 százalék), amit népszerűségben minimálisan lemaradva a kreatív szakma (15 százalék) és a saját vállalkozás (13 százalék) követ. Az orvosok után a hatodik legnépszerűbb pálya a sportolóké, míg a hetedik és a nyolcadik helyen 5 százalékkal a fogorvos és az építész áll. A legkedveltebb hivatások tízes listáját a rendőr és a tudós zárja.

 

mérnök foglalkozás
Kapcsolódó cikkek