Közélet

Bajnai Gordon levelet írt Áder Jánosnak – A trafikbotrány van a háttérben

"Az Országgyűlés e hét keddjén elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról szóló, T/10904. számú törvényjavaslatot. Álláspontom szerint az elfogadott törvény alaptörvény-ellenes, ezért kérem, hogy Elnök Úr annak kihirdetése előtt kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény alaptörvényszerűségének előzetes vizsgálatát" – írta Áder Jánosnak küldött levelében Bajnai Gordon, volt kormányfő, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője.

A törvény 4. §-a úgy módosítja az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényt, hogy az adatkezelő megtagadhassa a közérdekű adat és a közérdekből nyilvános adat kiadását, ha az "a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést" eredményezne. A törvény 5. §-a a folyamatban levő adatigénylésekre, illetve a nem teljesített adatigénylések miatt folyamatban levő perekre is alkalmazni rendeli az információszabadságot korlátozó rendelkezéseket, fejtette ki Bajnai Gordon

Bajnai levelében kiemelte, hogy a törvényjavaslatot azt követően nyújtották be, hogy nyilvánosságra került: civil szervezetek a trafikpályázat teljes dokumentációját közérdekű adatként kikérték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, valamint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

Bajnai hangsúlyozta, hogy a törvényt az Országgyűlés a benyújtástól számított kevesebb mint két nap alatt fogadta el. "A hihetetlen törvényalkotási tempó indokául semmilyen érv nem hangzott el, így óhatatlanul is felmerül a gyanú, hogy a nagy sietségnek és főleg a folyamatban levő ügyekben való alkalmazás előírásának is egy oka van csupán: a trafikpályázattal összefüggő dokumentáció nyilvánosságra kerülésének megakadályozása" – fejtette ki Bajnai.

Bajnai véleménye szerint "az ellenőrző szervek tevékenységének mélysége és a polgároknak a közérdekű adatok megismeréséhez való joga között semmilyen, alkotmányosan értékelhető összefüggés nincsen, így előbbi érdek nem szolgálhat az alapvető jog korlátozásának alapjául. Ilyen alkotmányos indok hiányában viszont – tekintettel az Alaptörvény I. cikk (3) bekezdésére is – a közérdekű adatok megismeréséhez való jog e korlátozása alaptörvény-ellenes".

A TI is Áderhez fordult

Az információszabadságról szóló törvény elfogadása után a köztársasági elnökhöz fordul a Transparency International Magyarország (TI) az atlatszo.hu, a K-monitor és a Társaság a Szabadságjogokért.

Az április 30-án elfogadott törvény értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára – emlékeztet a TI.

A törvény nem pontosítja, hogy "a túl sok munka" mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem – írja a TI, ami szerintük tökéletesen szembemegy azzal, amiért a megalakulásuk óta küzdenek: a közpénzek költésének ellenőrzésével.

A TI kiemelte: a köztársasági elnöknek lehetősége van arra, hogy az Alkotmánybírósággal megvizsgáltassa, a jogszabály nem ellentétes-e az Alaptörvénnyel.

jog információszabadság Bajnai TI trafiktörvény információ információs önrendelkezés Áder
Kapcsolódó cikkek