Közélet

Juhász: megkülönböztető jelzéssel járnak bevásárolni a kormányzatból

Az MSZP-s Juhász Ferenc szerint többen a kormányzatból megkülönböztető jelzéssel ellátott luxusautókkal viszik a gyerekeiket iskolába, illetve egyre gyakrabban bukkannak fel ilyen autók a bevásárlóközpontok parkolóiban. Az Országgyűlés a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) szerint hat darab miniszterek személyes használatára rendelt és rendszeresen használt gépjárművet szerelt fel megkülönböztető jelzéssel, amit a szabályok szerint csak indokolt esetben lehetne használni.

„Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb látvány, hogy többen megkülönböztető jelzéssel ellátott luxusautókkal viszik a gyerekeiket iskolába, illetve egyre gyakrabban bukkannak fel ilyen autók a bevásárlóközpontok parkolóiban" – írta egy írásbeli kérdésben Juhász Ferenc. Az MSZP-s országgyűlési képviselő arról kérdezte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a gyermekek iskolába vitele, illetve a napi bevásárlás „kiemelt államérdekből ellátandó feladatnak” tekinthető-e? Ha pedig nem, akkor Németh Lászlóné tesz-e lépéseket ezen egyre inkább elharapózó jelenség felszámolása érdekében? Juhász azt is jelezte, hogy a megkülönböztető és figyelmeztetőjelzést készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló a főszabálytól eltérően a KEF „kiemelt államérdekből ellátandó feladatok” ellátására rendszeresített gépjárműveire nem kell hatósági engedély a megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez.

A KEF hat darab, miniszterek személyes használatára rendelt és rendszeresen használt gépjárművet szerelt fel megkülönböztető jelzéssel – közölte Némethné. A tárcavezető szerint megkülönböztető jelzés (készülék) felszerelésének feltételei fennálltak. A tárcavezető leírta, hogy a KEF által üzemben tartott gépjárműveken a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló rendelet és a KEF belső szabályozását tartalmazó főigazgatói utasítás rendelkezéseinek megfelelően alkalmazható és használható megkülönböztető jelzés. Így a megkülönböztető jelzés csak a miniszter utasítására használható, abban az esetben, ha az meghatározott közérdekű feladatainak ellátáshoz szükséges, és akkor is csak a végrehajtáshoz szükséges időtartamra. Az útvonalat, a használat kezdetét és indokát, a gépkocsi menetokmányában rögzíteni kel. Ennek valóságtartalmát a miniszter a használatot követően aláírásával igazolja. A KEF negyedévente ellenőrzi a menetokmányok megjegyzéseit.
Intézkedést igénylő szabálytalanság az elmúlt fél évben Némethné szerint nem merült fel. Használaton kívül a készüléket a csomagtérbe helyezik, a teljes rendszert pedig egy rendszerkulccsal lezárják.

Juhász a belügyminisztertől azt kérdezte, hogy „miért nem kell engedélyeztetni az állami vezetők gépjárműveinek megkülönböztető jelzéssel történő ellátását?" Pintér Sándor erre azt közölte, hogy téves az a kijelentés, amely szerint a KEF gépjárműveit korlátlanul fel lehet szerelni megkülönböztető jelzéssel. A Juhász kérdésében hivatkozott jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy mely feladatok ellátására rendszeresített gépjárművek esetén van erre lehetőség, és azt is, hogy a megkülönböztető jelzés használatát milyen módon kell dokumentálni. Ennek célja a kiemelt államérdekből ellátandó feladatok hatékonyságának és zavartalanságának elősegítése.

A jogalap nélküli megkülönböztető jelzés használatával kapcsolatosan Pintért közölte, hogy a „közúti közlekedési igazgatási szabályok megsértése” szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési eljárás indítható.

Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság Németh László Juhász Ferenc Országgyűlés MSZP belügyminiszter nemzeti fejlesztési miniszter KEF megkülönböztető jelzés Pintér Sándor
Kapcsolódó cikkek