Közélet

Árvíz: kész a lista, mindenkit behívhatnak védekezni

Akár 15 napnyi árvízvédelmi munkára is berendelhetnek lényegében bárkit, aki aktív korú, egészséges – erre egy korábbi törvénymódosítás ad lehetőséget az önkormányzatoknak. A várható árhullám miatt a Szigetközben már toborozzák az önkénteseket, és a helyzet súlyossá válása esetére már kész a lista a kötelezően behívható személyekről is.

Súlyos katasztrófa esetén akár 15 napra is behívható bárki katasztrófavédelmi szolgálatra, így akár a mostani árvízhelyzetben is kötelezhetik az aktív korú lakosságot a védekezésben való részvételre. Erre a 2011-ben módosított katasztrófavédelemről szóló törvény rendelkezése ad lehetőséget.

A jogszabály kimondja, hogy minden olyan férfi és nő behívható szolgálatra, aki elmúlt 18 éves, még nem nyugdíjas, nem rokkant, nincs legalább három gyereke. Mentességet élveznek még az országgyűlési - , valamint az EP-képviselők, a rendőrök, a katonák, a lelkészek, rabbik és adóellenőrők. Rajtuk kívül lényegében minden aktív korú és egészséges ember kötelezhető az árvízvédelemben való részvételre. Erre akár munkaidőben is sor kerülhet, ilyenkor a törvény szerint a munkahely helyett a védekezés helyszínére kell menni.

„Egyelőre önkénteseket keresünk az árvíz elleni védekezéshez, olyanokat, akik a szabadidejüket, vagy a szabadságukat áldozzák fel az ilyen munkára. Ha azonban a helyzet kritikussá válik, akkor a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelő személyeket behívjuk. Aki él és mozog, és berendelhető, annak jönnie kell” – nyilatkozta a vg.hu-nak Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere. A Győr-Moson-Sopron megyei, a Szigetköz szívében elhelyezkedő falu önkormányzata a helyi szakaszmérnökséggel való egyeztetés után honlapján tette közzé a kérést, amelyben egyelőre önkéntes segítőket keres. Ebben mindenkit, fiatalokat és aktív nyugdíjaskorúakat egyaránt kérnek, hogy jelezzék elérhetőségüket az önnkormányzatnak, hogy „vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni.”

A jogszabályban meghatározott listát a polgármester elmondása szerint évente felül kell vizsgálni, frissíteni, hogy például az alsó vagy felső korhatárt elérők be- illetve kikerüljenek. Amennyiben a helyzet kritikussá válik, minden, a listán szereplő személyt kötelezően berendelhetnek, akár munkaidőben is, függetlenül attól, hol dolgozik. „A berendeltek egy igazolást kapnak, később a munkahelyükön ezzel tudják bizonyítani, hogy a kötelezettségüknek tettek eleget, és emiatt hiányoztak” – mondta el Tatainé Popp Rita.

„A mostani, harmadfokú vízállás gyakran volt már Ásványrárón, a problémát inkább a várható vízszint jelenti” – mondta el a polgármester, aki szerint egy 2002-eshez hasonló árvíz valóban veszélyes helyzetet teremt. Egy ennél is nagyobb, és esetleg hosszantartó, a védműveket több napig terhelő árhullám pedig „ijesztő” lenne Tatainé Popp Rita szerint.

katasztrófavédelem Szigetköz Duna árvíz
Kapcsolódó cikkek