Közélet

Árvíz: Magasabbra építik a fővárosi gátakat, kedden tetőzik a Duna

A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormánymegbízott elmondta: a legfrissebb előrejelzések szerint a Duna hétfő helyett csak kedden fog tetőzni Budapesten. Az ártereken élőknek péntek délig kell felkészülniük az esetleges kitelepítésekre – tette hozzá Pesti Imre.

Baján nyolcvan embernek kell elhagynia lakhelyét

Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről mintegy nyolcvan embert kell kitelepíteni - mondta Baja fideszes polgármestere csütörtökön az árvízi védekezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Zsigó Róbert közölte, hajnalban Baja-Dunafürdőről negyven embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget negyven lakójának pedig péntek reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét.

A csaknem kilenc kilométer hosszú Nagy-Pandúr-szigeti gát 8,5 méter vízmagasságig védi településrészt, mivel azonban 9 méteres vagy annál nagyobb víztömeg várható a Duna tetőzésekor, a kitelepítésről kellett dönteni - indokolta a polgármester az intézkedést.     Az eredeti tervek szerint csütörtökön 14 órára tervezték Baja-Dunafürdő lezárását, de több mint 20 centiméterrel magasabb volt a reggeli vízállás az előre jelzettnél, ezért éjszaka elkezdték a kitelepítést, és reggel 8 órakor lezárták a területet.

Hajózási zár a Dunán

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala – a vonatkozó jogszabályi felhatalmazás alapján – az árvíz elleni védekezés és a víziközlekedés biztonsága érdekében a sport- és kedvtelési célú kishajók, továbbá a nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi járművek (csónak, kajak, kenu) részére a Duna magyarországi szakaszán a fő- és mellékágakban 2013. június 6-án 13.00 órától visszavonásig teljes hajózási zárlatot rendelt el.

A hajózási tilalom nem terjed ki az élet-, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire. – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Az autópályák nincsenek veszélyben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt autópályák és autóutak a hazai folyószakaszok áradásai miatt nincsenek veszélyben, de a biztonság érdekében a társaság munkatársai fokozottan ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett területeket.
 
A hazai gyorsforgalmi utak nincsenek árvíz-veszélyben, az ÁAK Zrt. által kezelt útszakaszok biztonságosak és mindenhol jól járhatóak. Ennek ellenére a mérnökségek munkatársai fokozott gondossággal és gyakorisággal ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett szakaszokat és a vízszintemelkedéssel potenciálisan veszélyeztetett műtárgyakat. A napi feladatok ellátása mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. – jelenleg – 40 munkatársa az árvízi védekezésben is részt vesz a gátakon.

Lezártak több utat

A Duna áradása miatt a Védelmi Bizottság több országos főutat is lezárt, és a forgalmat a közeli gyorsforgalmi útra terelik. A lezárások a következő útszakaszokat érintik:

Az 1. sz. főút használatának korlátozása miatt június 5-én 11 órától az M1-es autópálya 85-107 km szelvény közötti szakasza minden járműkategória számára díjmentesen használható. Felhívjuk az M1 autópályán Szlovákiába közlekedők figyelmét, hogy a 14. sz. főút lezárása miatt a Vámosszabadi határátkelőt is lezárták, ezért ott a határforgalom szünetel.

A 2. sz. főutat június 5. 12 órától lezárták a 26. km-szelvény (Göd – 21107. úti csmp.) és a 30. km-szelvény (Sződliget – 21112. úti csmp.) között. Terelőútnak az M2 autóutat jelölték ki. A lezárás időtartamára a díjfizetésre kötelezett járművek díjmentesen használhatják az M2 autóút Gödi (28,4 km-szelvény) és a Vác észak (38,8 km-szelvény) csomópontjai közötti szakaszát.

Kisoroszi egy hétig lehet elzárva

Néhány óra múlva körbezárhatja a Duna a Szentendrei-sziget északi csücskében fekvő Kisoroszit, a község várhatóan egy hétig lesz elzárva - hangzott el a település határában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: néhány óra múlva víz zárja el Kisoroszit, csak csónakkal majd lehet bejutni, illetve légi úton lesz megközelíthető.

A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: az árvízi védekezéshez a településen minden eszköz és ember rendelkezésre áll, az orvosi ellátástól kezdve az élelmiszerig. A kormánymegbízott a csütörtök esti Nógrád megyei földrengéssel összefüggésben azt mondta, hogy megvizsgálták a gátakat, és megállapították, hogy a földmozgás nem okozott károkat, a gátak stabilak.

Molnár Csaba (független), Kisoroszi polgármestere arról számolt be, hogy a település várhatóan egy hétig lesz elzárta. Mintegy 130-140 ember vesz részt a védekezésben, közülük 80-100 civil - tette hozzá. Molnár Csaba közölte, a település először kapott egy kormányzat részéről a segítséget ahhoz, hogy állandó mentőszolgálat működjön a településen.

A településvezető a következő időszakkal kapcsolatban azt mondta: az alapellátást naponta érkező hajóval oldják meg, de rendkívüli helyzetre a helikopteres szolgálat is készenlétben áll. Molnár Csaba megjegyezte: eddig két családot kellett kitelepíteni, további kitelepítésre nem számítanak. Kitért arra, hogy ezekben az órákban menekítenek ki egy lovardából harminc állatot.

Biztonságosak a gátak a vörösiszap-tározónál

A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál - mondta Illés Zoltán, miután a helyszínen járt. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán a helyszínen tájékozódott a vörösiszap-tározónál kialakult helyzetről. Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál - tájékoztatott a kormányzati hírportál. 

A kormany.hu-n megtalálható videofelvételen az államtitkár elmondta: helytelen döntés volt még évekkel ezelőtt - "a kommunista szocialista rendszerben" -, hogy a vörösiszap-tározót a Duna partjára építették. Hozzátette: ezzel együtt kell élni, nincs mit tenni. A gátak sokkal magasabbak a legnagyobb vízszintnél is, így nem fenyeget az a veszély, hogy "a Duna meghágja"  a gátakat.  A gátak állékonysága is jó - jelezte Illés Zoltán -, olyan nagy tömegűek, hogy azokat a víz nem tudja megmozgatni. 

Utalt arra is, hogy a terület kezelői, művelői arról számoltak be neki: a terület alatt - mintegy 100 hektár - olyan agyaglencse található, ami kizárja a víz olyan mozgását, hogy az áramlás következtében betörhessen erre a helyre, és így sodorja ki az ott lévő anyagot. 

Az államtitkár szerint veszély ebben az időszakban nincs, a gátak akár a jeges árnak is ellenállnának. Jelezte ugyanakkor, ha most kellene döntenie a tározó engedélyezéséről, akkor nem engedélyezné az építést. Megismételte: ez év júniusának elején árvízi veszélyt nem jelent a tározó. Abban bízik, hogy ez így is lesz és nem következik be semmifajta veszély - mondta az államtitkár.

útlezárás utak Duna vörösiszap Kisoroszi hajó lezárás árvíz áradás
Kapcsolódó cikkek