Közélet

Az Egyesült Államok 7 milliárd dollárral segíti Afrika villamosítását

Az Egyesült Államok 7 milliárd dolláros kezdeményezéssel támogatja Afrika villamosítását - közölték az afrikai körúton lévő amerikai elnök, Barack Obama kíséretében vasárnap.

Obama várhatóan a dél-afrikai Fokváros egyetemén mondandó beszédében jelenti be a tervet - mondta az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának helyettese, Ben Rhodes újságíróknak. A Szaharától délre Afrika kétharmadán nincs áramszolgáltatás, ez az arány 85 százalékos egyes vidéki körzetekben - írta a Reuters, amerikai kormányforrást idézve. A programba kezdetben Etiópiát, Ghánát, Kenyát, Libériát, Nigériát és Tanzániát vonják be.

A fejlődő országokba irányuló tőkekivitelt finanszírozással és garanciákkal támogató amerikai kormányintézmény, az Overseas Private Investment Corporation (OPIC) 1,5 milliárd dolláros kerettel, az amerikai Export-Import Bank legalább 5 milliárd dollárnyi hitellel vesz részt a magánszektor terveit támogatandó. A General Electric már vállalt részvételt erőműépítésekben Tanzániában és Ghánában - mondták amerikai kormányzati tisztségviselők.

A program révén Obama is bevonulhat Afrika történetébe mint "nagy segítő", miután egykor John Kennedy elnök a dél-afrikai faji megkülönböztetés (apartheid) ellen szólalt fel, majd az 1990-es években Bill Clinton hozzájárult a kereskedelmi akadályok mérsékléséhez, az elmúlt évtizedben pedig George W. Bush elnök az AIDS ellen hirdetett harcot, írta a Reuters.

Ghána Fokvárosk Export-Import Bank Etiópia nigéria libéria bill clinton OPIC villamosítás Kenya AIDS General Electric George W. Bush Egyesült Államok Tanzánia áramszolgáltatás Overseas Private Investment Corporation
Kapcsolódó cikkek