Közélet

Az egyházak sem értik a hittanrendszert

Két hónap múlva minden első és ötödik osztályos tanuló új tantárggyal ismerkedik, vagy a hittannal, vagy az erkölcstannal. Az ismerkedésre sem nekik, sem az oktatóknak, sem az iskoláknak nem lesz sok idejük. Jelenleg még azt sem tudni, ki fizeti majd a hitoktatókat, és mennyi könyvet kell nyomtatni e célra.

A KDNP által vezetett oktatási államtitkárság a törtélelmi egyházak kedvében kívánt járni, amikor az állami erkölcstan mellé az egyházi személyek által az állami iskolában oktatott hittant is beengedte a rendszerbe. A jelek szerint azonban egyelőre csak bosszúságot okoztak az egyházaknak.

"A kormányzati előterjesztés alapján nem látjuk, hogy egyenrangúként kezelnék a hittan, illetve az erkölcstan tanítását” – mondta lapunknak a Magyarországi Református Egyház Zsinatának oktatásügyi irodájának vezetője. Papp Kornél elmondta, hogy az egyházak a kormányzattal való múlt heti egyeztetésen újra megfogalmazták aggályaikat a hittan oktatással kapcsolatosan és remélik, hogy érveiket átgondolják és folytatják az egyeztetéseket.

Az egyházak szerint nem az egyenlő elbírálást mutatja, hogy a hittanoktatók csak a pedagógusi átlagóradíj kétharmadát – mintegy bruttó 2200 forintot – kapnának és nem részesülnének a bevezetés előtt álló pedagógus-életpályamodell kedvezményeiből sem. „Az is hátrányos az oktatók számára, hogy csak a tanítási időszakra, azaz 36 hétre kapnának óradíjat a szinte ugyanezt a feladatkört ellátó erkölcstant tanítókkal szemben” – hangoztatta Papp Kornél.

A református egyház szerint az iskolai hittanoktatásra nem lehet megbízással tanárt alkalmazni egy-két órára, hanem létbiztonságot hittanoktatói státuszokat kell majd szervezniük és ki kell majd pótolniuk a fizetésüket az egész évre. Papp azt is hátrányosnak nevezte, hogy a hittan oktatásánál az állam 12 főnél finanszírozna teljes mértékben egy csoportot, míg az erkölcstannál akár egy főnél is.

Sok a gond a tankönyvellátással. A református egyház szerint az egyenlő elbíráláshoz az is hozzátartozna, ha az erkölcstanhoz hasonlóan lehetne megrendelni a hittankönyveket az állami könyvtárellátón, a Kellón keresztül, mert így lehetne biztosítani a rászorultaknak és alanyi jogon az első osztályosoknak az ingyen tankönyveket szeptembertől. Papp arra emlékeztetett, hogy az államtitkárság május környékén leállíttotta a tankönyvrendeléseket. Az iskolák egy része azonban addigra már megrendelte a hittankönyveket a Kellón keresztül, így a hittantankönyvek ellátása felemás módon történik. Akik tehát nem az állami könyvtárellátón rendelték meg, azoknak az egyház biztosítja majd a könyvet, de hogy még teljesebb legyen a zűrzavar, azt nem tudni, hogy ez mekkora költséggel fog járni számukra. Papp panaszolta, hogy erre nem voltak felkészülve, most mintegy másfél hónapjuk van arra, hogy a tanulókhoz eljussanak a hittan tankönyvek, ezt jó lett volna már tudniuk egy évvel korábban. Az állam egyébként információink szerint az elsősök hittan tankönyvére mintegy 980, míg az ötödikesekére mintegy 1150 forint támogatást szán.

De ezzel nincs vége: a helyzetet az is nehezíti, hogy adatvédelmi okokra hivatkozva az egyházak nem kapják meg az oktatási államtitkárságtól azt az adatot, hogy hol és hány tanuló jelentkezett hittanra, így nincsenek pontos számok a rendelésekről. Az adatvédelemre hivatkozás azért érdekes, mert szeptember elsején mindenki számára világos lesz, hogy melyik diák melyik ajtón megy be hit-, illetve erkölcstan órára.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia lapunkkal azt közölte, hogy a reformátusok által felvetett, hittannal kapcsolatos problémákkal kapcsolatban alapvetően megegyezik a történelmi egyházak álláspontja. Eszerint a katolikus egyház elvárja, hogy a hit- és erkölcstan tantárgy és az azt tanító pedagógusok teljesen egyenlő megbecsülésben, bánásmódban részesüljenek az erkölcstan tantárggyal és az azt tanító pedagógusokkal.

A hit- és erkölcstan támogatásával kapcsolatban egyelőre nem jogszabálytervezetről, hanem egy munkaanyagról folyt egyeztetés – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca szerint ebben a stádiumban természetes és szükséges is a vita, az egymástól különböző vélemények kifejtése. Ugyanakkor az Emmi úgy véli, hogy az egyeztetéseknek ezen szakaszában nem tanácsos – és nem illendő – számokról beszélni, részleteket nyilvánosságra hozni, hiszen azok a végleges jogszabályi háttér megszületéséig nem biztosak, így egy munkaanyag részleteinek nyilvánosságra hozása találgatásokhoz, megalapozatlan információk terjedéséhez vezethet.

Hoffmann Rózsa a szeptember 1-jétől induló hit- és erkölcstanoktatását érintő egyházi észrevételeket az egyeztetéseken „jó szándékú, sürgető fellépésnek” nevezte. A közoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a történelmi egyházakkal folyamatos az egyeztetés a finanszírozásról és egyéb kérdésekről is a tárcaközi bizottságokban. Az egyeztetéseken az az alapelv, hogy az egyházak ugyanolyan támogatást kapjanak, mint az állami intézményfenntartók. Így az nem fordulhat elő, hogy különbség legyen az óradíjakban, vagy hogy az erkölcstankönyvet ingyen kapják azok a diákok, akiknek térítésmentesen jár, míg a hittankönyvet nem.

Hoffmann közölte: a tanulók által választott hit- és erkölcstanórákat az egyház szervezi, amibe az állam nem szól bele. A hittantankönyveket az egyházak biztosítják, állami támogatással. A hit- és erkölcstant oktató személy az adott egyház alkalmazásában áll, ezért tőle kapja a fizetését. A finanszírozás részletszabályainak kidolgozásához azonban meg kellett várni a jelentkezések lezárását.

Gáncs: nincs előkészítve az átállás

„Nagyon nehéz úgy tervezni az új tanévet, hogy nem egészen tudjuk, mi mennyi” – hangoztatta a múlt heti egyeztetések után a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Gáncs Péter szerint sok kérdés még nyitva van a hittanoktatás terén. Közölte: a tárgyaláson felmerült az az elképzelés is, hogy a jövőben kifejezetten az egyházi fenntartók kapják meg az iskolák fenntartásához szükséges pénzeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyházak között különbség van. A protestánsoknál jellemzően a gyülekezet a fenntartó, és eddig náluk az volt a gyakorlat, hogy a kiegészítő normatívával az egyház kompenzálni tudta a szegényebb gyülekezetek által fenntartott iskolákat. A tervezet szerint azonban mindent a fenntartók kapnak, azaz a protestánsoknál a gyülekezetek. Gáncs szerint talán logikusabb lenne a naptári év végéig fenntartani a jelenlegi egyházi oktatási finanszírozást, mert „az átállás nincs előkészítve”.

Emberi Erőforrások Minisztériuma tankönyvellátás oktatás oktatásügyi irodájának vezetője iskola Emmi KDNP közoktatásért felelős államtitkár hittan Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Gáncs Péter Papp Kornél Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tankönyv erkölcstan Hoffmann Rózsa Magyarországi Református Egyház Zsinatának Kello
Kapcsolódó cikkek