A Szerencsejáték Zrt. tavaly 598 millió forintot fordított közvetlen célú sporttámogatásra – közölte nemrég Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a parlament honlapján. Az állami tulajdonú cég lapunknak elküldött adatai alapján a magasan a legnagyobb adományban a Ferencváros részesült, negyedmilliárd forinttal. A klub elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. Szintén kiemelkedő támogatást kapott Fa Nándor cége, a HT HAJÓ Innovációs Zrt. is. Fa jelenleg új projektjén a Spirit of Hungaryn dolgozik, tervei szerint visszatér a profi óceánvitorlázók világába.
 
Jelentősebb összeget kapott még a PICK Szeged kézilabda csapata is. Süli Róbert, a magyar bajnokságban idén 2. helyezett, a Bajnokok Ligájában szereplő csapat kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a Szerencsejáték Zrt.-vel évek óta szerződésben vannak, ez alapján kapják a támogatást. Az összeg a működést biztosító büdzsébe kerül, a 30 millió forintos támogatás mértéke évi költségvetésük 4–5 százalékát teszi ki.
 
A milliós tételek között szereplő F.K.L. Sportszolgáltató Kft. tulajdonképpen a Soproni férfi NBI-es kosárlabdacsapatot takarja.
A szponzorált csapatok között szerepel két szolnoki sportegyesület, a Szolnoki Vízilabda Sport Club és a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub. Mindkét egyesület szorosan köthető Nyerges Zsolt hoz, a Közgép elnökéhez. A kosárlabdacsapat idén a bajnoki döntőben vereséget szenvedett az Alba Fehérvártól, de tavaly magyar bajnok és kupagyőztes lett, valamint bekerült a Challenge Kupa négyes döntőjébe. A vízilabdacsapat idén már a bajnoki döntőbe jutott, de végül kikapott az Egertől.
 
Félmillió forintot kap a PVSK Marketing Zrt., ez a Pécs férfi NBI-es kosárlabdacsapatát takarja. Negyvenmilliót juttatnak a Magyar Olimpiai Bizottságnak, emellett még HGS Reklám Marketing és Rendezvényszervező Kft.-tel kötöttek ötmillió forintos szponzori szerződést. Mint a cég lapunknak elmondta, sportesemények szervezésével foglalkoznak. A Szerencsejáték Zrt. a Csók Tenisz nevezetű rendezvényüket támogatta.
 
A Szerencsejáték Zrt. 2010-ben több mint 71 millió, 2011-ben közel 338 millió forinttal támogatta adományozás, vagy szponzoráció révén a magyar sportot. Adományozásnál pénzügyi elszámolással és teljesítésigazolással történik az adott összeg felhasználásának igazolása; szponzoráció esetén a szponzori szerződésben foglaltaknak megfelelően.
A cég a támogatott szervezetek kiválasztásáról lapunknak azt írta, szponzorálási, támogatási kérelmet csak postai úton, aláírva fogadnak el Szentpétery Kálmán vezérigazgató úrnak címezve. A kérelmek elbírálásában a vezérigazgatót a független szakértőkből álló Társadalmi Tanácsadó Testület segíti javaslataival a Társaság hatályos Támogatási Szabályzata alapján. A Szerencsejáték Zrt.-hez beérkezett kérelmek minden esetben először a testület elé kerülnek véleményezésre, és konszenzusos javaslatuk alapján a végső döntést a vállalat vezérigazgatója hozza meg. A Társadalmi Tanácsadó Testület 5 tagból áll, tagjai ismert szakemberek, akiket a vezérigazgató kér fel. A visszaélések elkerülése miatt személyük, kilétük nem publikus információ.
 
Milliárdok folynak a magyar sportba a játékadóból
A játékadóból a Szerencsejáték Zrt. 6,221 milliárdot adott a magyar sportnak, 2010-ben ez 4,5 milliárdot míg 2011-ben 4,7 milliárd forintot jelentett. A közvetlen támogatások közé tartozik a sorsolásos szerencsejátékok játékadójának 12 százaléka, a Tippmix és a Tippmax játékadójának fele, valamint a Totó és a Góltotó játékadója teljes egészében a hazai sportéletet támogatja.  Ezen kívül az Ötöslottó játékadó-összegének 90 százalékával a Nemzeti Kulturális Alap, a Hatoslottó játékadóösszegének 80 százalékával a Magyar Nemzeti Filmalap jogosult gazdálkodni. A felhasználás vonatkozásában a Szerencsejáték Zrt. nem kompetens. A cég korábban lapunkkal azt is közölte, hogy állami tulajdonú vállalatként a társasági terhére nem nyújthatnak támogatást.