Közélet

Balog: a felzárkózási programokkal ki lehet törni a szegénységből

A különböző felzárkózási programokkal a kormányzat azért küzd, hogy a hátrányos helyzetben élő emberek elhiggyék, ki lehet törni a szegénységből - mondta az emberierőforrás-miniszter egy az érintetteknek indított képzés csütörtöki megnyitóján.

Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián tartott megnyitón azt mondta, vége van annak a korábbi szociálpolitikának, amely semmi mást nem csinált, mint segélyt adott a túléléshez. Szavai szerint ennél, az embereket megbetegítő helyzetnél többre van szükség. Roosevelt amerikai elnököt idézve arról beszélt, hogy aki a rászorulóknak szociális segélyt ad, a testét menti meg, ám aki munkát is ad, az a lelkét is megmenti.

Szerinte Európában sok helyen megpróbálják a szegénység ügyét "gettósítani", mintha az csak a romák speciális problémája lenne, pedig Kelet-Közép-Európában "millió ember csúszott le", romák és nem romák egyaránt.

Balog Zoltán a közfoglalkoztatási programokra utalva arról beszélt, nem elég értelmes munkát adni, azokat össze kell kapcsolni a képzési és oktatási programokkal, így például a minisztérium háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) által lebonyolított "Aktívan a munkáért" képzési projekttel, amelyet a rendezvényen mutattak be.

Elmondta, a programban eddig 222 településen 10 ezer ember kompetenciafelmérését végezték el. Erre azért van szükség, hogy felmérjék, később kinek milyen oktatást vagy képzést kínáljanak. Arról is beszélt, hogy van, akinek abban tudnak majd segíteni, hogy be tudja fejezni az általános iskolát, másokat érettségiig juttatnak el, ismét másoknak szakmát biztosítanak.

szegénység felzárkóztatás
Kapcsolódó cikkek