Közélet

Ulica Csáveza – Utcát neveznek el Moszkvában Hugo Chávezról

Utcát neveznek el Moszkvában a márciusban elhunyt venezuelai elnökről, Hugo Chávezről.

Az orosz főváros egyik északi kerületében egy 170 méteres utcaszakasz viseli majd Chávez nevét, egyelőre nem tudni, hogy mikortól, a közleményben csupán annyit írtak, hogy az ünnepséget a közeljövőben tartják.

A névadó ötlete májusban merült fel, ehhez képest gyorsan végigpörgették a procedúrát. Főleg annak figyelembe vételével, hogy elvileg csak olyan személyekről lehet közterületet elnevezni Moszkvában, aki több mint tíz éve halt meg. Ezen a rendeleten 2008-ban úgy módosítottak, hogy az orosz államfő és a moszkvai főpolgármester rendkívül indokolt esetekben másként is dönthet.

Ebben az esetben nem volt vita, Hugo Chávezt Oroszország mindig is kiemelt figyelemmel kezelte. A baráti kapcsolatnak nem csak ideológiai gyökere volt: „nem mindennapi, erős ember volt, aki a jövőbe tekintett, és mindig magasra tette saját magának a mércét” – írta Vlagyimir Putyin orosz államfő a részvéttáviratban Chávezről. Moszkva  a mai napig fontos gazdasági partnernek tekinti Caracast.

Oroszország és Venezuela 2001-ben haditechnikai, 2008-ban energetikai együttműködésről írt alá megállapodást. A gazdasági kapcsolatok meghatározó szereplője a Gazpromot és a Rosznyeftyet magába foglaló Nemzeti Kőolajkonzorcium. Az orosz cégek részt vesznek a venezuelai kőolaj- és földgázkincs kiaknázásában. Két éve például a Gazprom lehetőséget kapott a Venezuelai-öbölben található földgázlelőhely feltárására.

A gazeta.hu orosz hírportál márciusban arról számolt be, hogy a venezuelai államfő temetésén Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke Vlagyimir Putyin különmegbízottjaként vett részt, de ott volt Gyenisz Manturov ipari- és kereskedelmi miniszter, valamint Szergej Csemezov, a Rosztyehnologija állami cég vezérigazgatója is.

Utóbbi, a hadiiparban utazó vállalatot Putyin 2007. november 23-án aláírt elnöki rendeletével hozták létre. Elemzők szerint azért, hogy az államfői helyét második elnöki ciklusa után átadó Putyin gazdasági hátországát tovább erősítsék.

utcanévadás Moszkva Chávez Putyin Gazprom
Kapcsolódó cikkek