Közélet

A Manchester Cityé a legolcsóbb szezonbérlet a Premier League-ben

A Premier League-ben emelkedtek a belépők árai, az angol futball ligákat összesítve azonban 2,4 százalékos árcsökkenés volt. A legolcsóbb bérletet a Manchester Citynél lehet venni, míg a legdrágábbat az Arsenalnál. A legmagasabb osztályban a Newcastle United meccsére lehet a legolcsóbban bemenni, a legdrágábban az Arsenaléra.

Az angol futball első négy osztályában 2,4 százalékkal csökkentek az árak a BBC kimutatása alapján. Hugh Robertson sportminiszter szerint ez jó hír a szurkolóknak, mivel hosszú idő után ez az első év, hogy nem emelkedtek az árak. Szerinte ez az annak köszönhető, hogy a klubok rájöttek, a szurkolók már nem tudnak ennél többet áldozni a labdarúgásra. Az elmúlt évben a legolcsóbb jegyek átlagosan az angol futballban 11 százalékkal lettek drágábbak, ami négyszerese a brit inflációnak.

Idén azonban már a legolcsóbb és a legdrágább jegyek átlagárai is csökkentek. Az átlagnézőszám is csökkent öt százalékkal az előző szezonban, míg 2011/12-ben az angol első négy liga átlagnézőszáma 9949 volt, a 2012/13-as szerzonban 9481. ezek után csökkentek a legolcsóbb szezonbérletek átlagárai 2,4 százalékkal 344,63 fontról 336,23 fontra. A legdrágább bérletek ára 1,6 százalékkal esett 546,3 fontról 537,6 fontra.

Az egyszeri, legolcsóbb mérkőzésbelépők ára 1,9 százalékkal esett 21,24 fontról 20,85 fontra. Az átlagos legdrágább belépőknél 1 százalékos esés volt, 34,11 fontról 33,81 fontra csökkent az ár.

A többi osztályhoz képest a legmagasabb ligában, a Premier League-ben azonban átlagban a legolcsóbb szezonbérletek ára növekedett, mégpedig 4,3 százalékkal. Malcolm Clarke, a szurkolók szervezetének elnöke szerint az áremelés nem igazságos a válság által sújtott rajongók szemszögéből, mivel az új televíziós szerződésnek köszönhetően, 600 millió fontal több pénz érkezik az angol labdarúgásba. A klubok egyébként az átigazolási időszakban 630 millió költöttek el együtt, messze a legtöbbet a világ összes bajnoksága közül.

A szurkolók így is tódulnak a Premier League meccseire, a többi ligával szemben tavaly is emelkedett a nézőszám 35 ezer 975-re, ami az előző idényben 34 ezer 646 fő volt. A 2012/13-as idényben rekordméretű idénybérlet fogyott el, 476 ezer 776 darab.

A legdrágább meccsbelépő az angol futballban továbbra is az Arsenalé, ahol az A kategóriás felnőtt belépő ára 126 font, igaz ebből kevesebb, mint 100-at adnak el egy meccsre. A legolcsóbb meccsjegy az ágyúsoknál 26 font. Az Arsenalnál kedvezményt adnak a 12 és 16 év között. ezer jegyet 10 fontért adnak a körükben.

A legolcsóbb meccsbelépők között a Liverpoolé a legdrágább 38 fonttal. Egyébként, ha valaki a Madame Tussauds panoptikumba akar menni, akkor 22,5 fontot kell fizetnie, az Edinburgh Kastélyban a belépő 16 fontba kóstál. A legolcsóbb belépő egy meccsre a Newcastle Unitednél van 23,2 fontért. A Cardiff City, a Norwich City és a Manchester City 30 font alatti belépőjéért még egy pitét és egy csésze teat is adnak.

A legolcsóbb szezonbérlet a Premier League-ben a Manchester Cityé 299 fonttal. A legdrágább szezonbérlet az Arsenalé 1955 fonttal, ami egyúttal tartalmaz hét európai, vagy FA kupamérkőzést is. Az Arsenalnál a legolcsóbb bérlet is 985 font. A Chelsea-nél és a Tottenhamnél is vannak ezer font feletti éves bérletek. A szezonbérletek átlagára 467.95-ről  489,11-ről fontra nőtt, hét klub emelte az árait tavaly óta.

Anglia első négy ligájában a legolcsóbb meccsbelépő a férfi labdarúgásban az Albion Roversé 7 fonttal, az egyetlen klub, ahol 10 font alatt van az ár.  A legdrágább pitét mérkőzésen a Crystal Palace és a Kidderminster meccsein adják, 4 fontért. A legdrágábban egy csésze teát meginni a Manchestre United stadionjában lehet, ára 2,5 font. Tavaly a városi riválisnál, a Manchester Citynél is ennyi volt a tea, de az idén levitték az árat 1,8 fontra. Ennél olcsóbban már cask a Crístal Palace találkozóin lehet teázni, 1,7 fontért.

A második vonalnak számító Championshipben-ban a legolcsóbb belépő a Huddersfieldé, ára 10 font. Egész teljes meccsprogramért teával, pitével együtt az ár 17,8 font. Ebben az osztályban a legolcsóbb szezonbérlete a Blackpoolnak van 195,3 fontért. A legdrágább bérlettel az Ipswich rendelkezik 1061 fonttal. Ez 311 fonttal drágább mint riválisának, a Leicester Citynek, de 111 fonttal több, mint a Manchester United szezonbérlete.

Az Ipswichnél a legdrágább meccsbelépő is 63,5 fontba kóstál, de ez tartalmazza a teat, a kávét és a belépőt egy exkluzív bárba. Ennél a klubnál  a legolcsóbb belépő 23,5 font.

Miután az előző szezonban a QPR, a Reading és a Wigan kiesett a Premier League-ből, a Championshipben már csökkentették a mérkőzés belépők árait, 20, 32, illetve 25 százalékkal. A League One-ból bajnokként feljutó Doncaster viszont emelte az árait, a legolcsóbb felnőtt belépő ára 6 fontról 21 fontra nőtt,a legdrágább belépő ára 23-ról 25 fontra növekedett.

A League One-ban a legolcsóbb meccsbelépő a Sheffield Unitedé 10 fonttal, ami viszont csak néhény mérkőzésre érvényes, de a 18 fontért árusított belépőjüknél is csak négy csapatnak van olcsóbb a ligában. A League One-ban a legolcsóbb eves bérlet a Coventry City-é, 184 fonttal.
A League Two-ban az Accrington Stanley mérkőzésére kell a legkevesebbet fizetni (13 font a legolcsóbb jegy). A legolcsóbb bérlete a Hartlepoolnak van 150 fonntal, míg a Bristol Roversé a legdrágább 500 fonttal.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek