Közélet

A Manchester Cityé a legolcsóbb szezonbérlet a Premier League-ben

A Premier League-ben emelkedtek a belépők árai, az angol futball ligákat összesítve azonban 2,4 százalékos árcsökkenés volt. A legolcsóbb bérletet a Manchester Citynél lehet venni, míg a legdrágábbat az Arsenalnál. A legmagasabb osztályban a Newcastle United meccsére lehet a legolcsóbban bemenni, a legdrágábban az Arsenaléra.

Az angol futball első négy osztályában 2,4 százalékkal csökkentek az árak a BBC kimutatása alapján. Hugh Robertson sportminiszter szerint ez jó hír a szurkolóknak, mivel hosszú idő után ez az első év, hogy nem emelkedtek az árak. Szerinte ez az annak köszönhető, hogy a klubok rájöttek, a szurkolók már nem tudnak ennél többet áldozni a labdarúgásra. Az elmúlt évben a legolcsóbb jegyek átlagosan az angol futballban 11 százalékkal lettek drágábbak, ami négyszerese a brit inflációnak.

Idén azonban már a legolcsóbb és a legdrágább jegyek átlagárai is csökkentek. Az átlagnézőszám is csökkent öt százalékkal az előző szezonban, míg 2011/12-ben az angol első négy liga átlagnézőszáma 9949 volt, a 2012/13-as szerzonban 9481. ezek után csökkentek a legolcsóbb szezonbérletek átlagárai 2,4 százalékkal 344,63 fontról 336,23 fontra. A legdrágább bérletek ára 1,6 százalékkal esett 546,3 fontról 537,6 fontra.

Az egyszeri, legolcsóbb mérkőzésbelépők ára 1,9 százalékkal esett 21,24 fontról 20,85 fontra. Az átlagos legdrágább belépőknél 1 százalékos esés volt, 34,11 fontról 33,81 fontra csökkent az ár.

A többi osztályhoz képest a legmagasabb ligában, a Premier League-ben azonban átlagban a legolcsóbb szezonbérletek ára növekedett, mégpedig 4,3 százalékkal. Malcolm Clarke, a szurkolók szervezetének elnöke szerint az áremelés nem igazságos a válság által sújtott rajongók szemszögéből, mivel az új televíziós szerződésnek köszönhetően, 600 millió fontal több pénz érkezik az angol labdarúgásba. A klubok egyébként az átigazolási időszakban 630 millió költöttek el együtt, messze a legtöbbet a világ összes bajnoksága közül.

A szurkolók így is tódulnak a Premier League meccseire, a többi ligával szemben tavaly is emelkedett a nézőszám 35 ezer 975-re, ami az előző idényben 34 ezer 646 fő volt. A 2012/13-as idényben rekordméretű idénybérlet fogyott el, 476 ezer 776 darab.

A legdrágább meccsbelépő az angol futballban továbbra is az Arsenalé, ahol az A kategóriás felnőtt belépő ára 126 font, igaz ebből kevesebb, mint 100-at adnak el egy meccsre. A legolcsóbb meccsjegy az ágyúsoknál 26 font. Az Arsenalnál kedvezményt adnak a 12 és 16 év között. ezer jegyet 10 fontért adnak a körükben.

A legolcsóbb meccsbelépők között a Liverpoolé a legdrágább 38 fonttal. Egyébként, ha valaki a Madame Tussauds panoptikumba akar menni, akkor 22,5 fontot kell fizetnie, az Edinburgh Kastélyban a belépő 16 fontba kóstál. A legolcsóbb belépő egy meccsre a Newcastle Unitednél van 23,2 fontért. A Cardiff City, a Norwich City és a Manchester City 30 font alatti belépőjéért még egy pitét és egy csésze teat is adnak.

A legolcsóbb szezonbérlet a Premier League-ben a Manchester Cityé 299 fonttal. A legdrágább szezonbérlet az Arsenalé 1955 fonttal, ami egyúttal tartalmaz hét európai, vagy FA kupamérkőzést is. Az Arsenalnál a legolcsóbb bérlet is 985 font. A Chelsea-nél és a Tottenhamnél is vannak ezer font feletti éves bérletek. A szezonbérletek átlagára 467.95-ről  489,11-ről fontra nőtt, hét klub emelte az árait tavaly óta.

Anglia első négy ligájában a legolcsóbb meccsbelépő a férfi labdarúgásban az Albion Roversé 7 fonttal, az egyetlen klub, ahol 10 font alatt van az ár.  A legdrágább pitét mérkőzésen a Crystal Palace és a Kidderminster meccsein adják, 4 fontért. A legdrágábban egy csésze teát meginni a Manchestre United stadionjában lehet, ára 2,5 font. Tavaly a városi riválisnál, a Manchester Citynél is ennyi volt a tea, de az idén levitték az árat 1,8 fontra. Ennél olcsóbban már cask a Crístal Palace találkozóin lehet teázni, 1,7 fontért.

A második vonalnak számító Championshipben-ban a legolcsóbb belépő a Huddersfieldé, ára 10 font. Egész teljes meccsprogramért teával, pitével együtt az ár 17,8 font. Ebben az osztályban a legolcsóbb szezonbérlete a Blackpoolnak van 195,3 fontért. A legdrágább bérlettel az Ipswich rendelkezik 1061 fonttal. Ez 311 fonttal drágább mint riválisának, a Leicester Citynek, de 111 fonttal több, mint a Manchester United szezonbérlete.

Az Ipswichnél a legdrágább meccsbelépő is 63,5 fontba kóstál, de ez tartalmazza a teat, a kávét és a belépőt egy exkluzív bárba. Ennél a klubnál  a legolcsóbb belépő 23,5 font.

Miután az előző szezonban a QPR, a Reading és a Wigan kiesett a Premier League-ből, a Championshipben már csökkentették a mérkőzés belépők árait, 20, 32, illetve 25 százalékkal. A League One-ból bajnokként feljutó Doncaster viszont emelte az árait, a legolcsóbb felnőtt belépő ára 6 fontról 21 fontra nőtt,a legdrágább belépő ára 23-ról 25 fontra növekedett.

A League One-ban a legolcsóbb meccsbelépő a Sheffield Unitedé 10 fonttal, ami viszont csak néhény mérkőzésre érvényes, de a 18 fontért árusított belépőjüknél is csak négy csapatnak van olcsóbb a ligában. A League One-ban a legolcsóbb eves bérlet a Coventry City-é, 184 fonttal.
A League Two-ban az Accrington Stanley mérkőzésére kell a legkevesebbet fizetni (13 font a legolcsóbb jegy). A legolcsóbb bérlete a Hartlepoolnak van 150 fonntal, míg a Bristol Roversé a legdrágább 500 fonttal.

Arsenal bérlet Manchester City QPR Malcolm Clarke Hugh Robertson Chelsea meccs Coventry Liverpool idény League One Norwich Championshipben áremelés belépő Sheffield United Bristol Rovers Crystal Palace Leicester Reading Huddersfiled Accrington Stanley szezon Doncaster labdarúgás BBC sportminiszter Premier League mérkőzés Kidderminster Hartlepool Wigan árcsökkentés Manchestre United League Two Cardiff
Kapcsolódó cikkek