Közélet

Csupán 19 fogyatékkal élőt alkalmaz a kormány

Továbbra sem mondható, hogy jó példával jár elől a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. A Miniszterelnökségen és a minisztériumokban ugyanis jelenleg mindössze tizenkilenc fogyatékkal élő dolgozik – tudta meg a Világgazdaság. Vagyis még mindig nem éri el a Miniszterelnökségen és a minisztériumokban dolgozók összlétszámának egy százalékát a megváltozott munkaképességűek aránya.

Még mindig nem éri el a Miniszterelnökségen és a minisztériumokban dolgozók összlétszámának egy százalékát a megváltozott munkaképességűek aránya. A mintegy 5600 közalkalmazott közül a Miniszterelnökségtől kapott információ szerint összesen 19 él fogyatékkal. Ez azt jelenti, hogy másfél év alatt mindössze 8 fővel bővült a kormányban foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma. A legtöbb, tíz fogyatékkal élő a Honvédelmi Minisztériumban dolgozik, míg a humán tárcánál mindössze hatan állnak alkalmazásban. Egy-egy rokkant munkavállalóról számolt be a nemzetgazdasági és a külügyi tárca, valamint a Miniszterelnökség, míg a belügyi, az igazságügyi, a fejlesztési és az agrártárcánál egyetlen álláshelyet sem tölt be jelenleg megváltozott munkaképességű dolgozó.

Mindezek alapján továbbra is távolinak tűnik mindaz, amiről 2012 tavaszán így nyilatkoztak a Miniszterelnökségen lapunknak: „Az a cél, hogy a minisztériumi állomány természetes fluktuációja során egyre nagyobb számban kerüljenek be a minisztériumokba, minden tárcánál elérjék a minimum 5 százalékos arányt, és a tárcáknak a jövőben ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetni”.

A rehabilitációs hozzájárulást minden, legalább 25 főt foglalkoztató cégnek meg kell fizetnie, ha fogyatékos munkavállalóinak aránya nem éri el a teljes létszám öt százalékát. A rehabilitációs hozzájárulás mértéke 2012-ben és 2013-ban is 964500 forint/fő/év, amit annyiszor kell megfizetni, ahány fogyatékos hiányzik a foglalkoztatotti létszámból.

A kormányzat tervihez képest a Miniszterelnökség és a minisztériumok tavaly összesen csaknem félmilliárd forintot fizettek be rehabilitációs hozzájárulásként. (Országos szinten összesen 62,5 milliárd folyt be ebből a fizetési kötelezettségből 2012-ben.) Pedig, miként arra már van példa, nem csupán portás, hivatalsegéd vagy asszisztens, de vezető tanácsos, sőt akár helyettes államtitkári munkaköröket is képesek betölteni megváltozott munkaképességű munkavállalók.

A helyzet azonban továbbra is az, hogy számítások szerint a fogyatékkal élők körülbelül 12–14 százalékának van csak munkája, miközben a kormány tervei szerint a rokkant-felülvizsgálatok nyomán a következő években további 150 ezer rokkantat fognak visszaterelni a munkaerőpiacra. Ezt azonban többek között az is megnehezíti majd, hogy a 2011-es adatai szerint a több mint félmillió fogyatékkal élő nagyobbik hányada, 327 ezer ember csupán általános iskolát végzett, érettségije csupán egyötödüknek van, diplomával pedig tíz százalékuk sem rendelkezik.

Uniós pénzt is megmozgatnak

Csaknem 12 milliárd forintot fordít a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére – jelentették be áprilisban. Mint a projektet bonyolító Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól megtudtuk, a programba tízezer embert terveznek bevonni. Az előkészítő szakaszban már több, mint 5500 emberrel vették fel a kapcsolatot, és 1375 leendő munkavállalóval, akik számára egyedi programtervet készítenek, már együttműködési megállapodást is kötöttek. Számukra egyéni programterv készült. Közben a potenciális munkáltatókat is feltérképezik: eddig valamivel több, mint 400 foglalkoztató regisztrált az NRSZH-nál, és nyújtotta be munkaerőigényét.


rokkantság
Kapcsolódó cikkek