Közélet

Magyarország megpályázza az Universiadét is

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) benyújtotta pályázatát a 2019-es, XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére. A kormányfő korábban kijelentette, hogy több sport világversenyt is szeretnének Magyarországra hozni.

Brüsszelben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) központjában bemutatta a pályázatát a 2019-es budapesti Universiade megrendezésére. Kiss Ádám MEFS-elnök és a magyar kormány részéről Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelték, hogy Budapest korábban már kétszer megrendezte a legnagyobb egyetemi világversenyt. 1935-ben Egyetemi Világjátékokat, 1965-ben pedig az Universiadét, amely az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye. Szerintük a 2019 augusztusára tervezett sportesemény megrendezéséhez minden szükséges feltétel adott, a már folyamatban lévő, jelentős budapesti sportberuházások a rendezvénytől függetlenül megvalósulnak, és a létesítmények méltó helyszínül szolgálhatnak az Universiadénak. Budapest vetélytársai a pályázatban Baku és Brazíliaváros.

A miniszterelnök a múlt héten már közölte, hogy Magyarország megpályázza az Universiadét is (szerdán ezt a kormányülésen is támogatást nyert), amit az olimpia előszobájának nevezett. Orbán Viktor ekkor jelentette be Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökével (MLSZ) és Michel Platinivel az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetőjével, Budapest megpályázza a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínét. Az Eb-t 2020-ban ugyanis nem egy, vagy két rendező ország, hanem 13 európai város fogja lebonyolítani.

A kormányfő azt is hangoztatta, hogy Magyarország több nagy sportrendezvényt is akar majd rendezni a jövőben. Orbán szerint az ilyen rangos sportesemények növelik az ország tekintélyét, s jótékony hatással vannak az idegenforgalomra. A kormányzat stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, a kormányfő szerint a sport még mindig leghátul kullog, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mennyit költenek például egészségügyre, vagy közoktatásra.

Budapest az idén nyáron már megrendezett egy vívó-világbajnokságot, majd hamarosan kezdődik a birkózók vb-je (költségvetése mintegy 600 millió forint). Az ország elnyerte a 2021-es vizes vb rendezését is, mely az egyik legjelentősebb és legnézettebb sportesemény a világon. Tavasszal rendeztek egy I-es jégkorong vb-t és egy cselgáncs Eb-t. Magyarországon augusztusban volt a férfi kézilabda ifjúsági vb, szeptemberben Izsákon négyesfogathajtó Eb lesz. A sárkányhajósok, a veterán atléták és a víz alatti hokisok világbajnokságának megrendezését is lenyertük. Jövőre itt lesz egy vízilabda Eb is. Tavaly 12 nemzetközi versenyt rendeztek Magyarországon.

A kormány egyébként még az futball-Eb, a vizes vb és az Univerisade megpályázása előtt közölte, hogy közel egymilliárd forintot fordít a budapesti világversenyekre. A Fővárosi Önkormányzat 60 millió forinttal támogatta az április és szeptember között Budapesten sorra kerülő nyolc világversenyt. A kormány korábban 760 millió forintot csoportosított át az egyes idei hazai rendezésű sporteseményekre, valamint a kiemelt sportszövetségek szakmai többletfeladatainak támogatására.

A budapesti Universiade mellett szólhat, hogy a több jelentős sportberuházás is van a fővárosban. A labdarúgó Eb helyszínének például a Puskás Ferenc Stadionnal pályázna Budapest. Az új, 65 ezer férőhelyes aréna a tervek szerint 2017-re készülne el, mintegy 70-90 milliárd forintért. Már egy évmúlva az MLSZ a létesítménnyel a Bajnokok Ligája, vagy Európa Liga döntőre is pályázna. A környékén fejlesztenék a Budapesti Olimpiai Központot. A Puskás a stadion a stadionban koncepcióval épülne meg, a régi és az új lelátók között befedett mintegy 200 ezer négyzetméteres területen több sportág is edzés- és akár versenylehetőséget kapna.

Szintén Budapesten épül állami beruházásból az FTC Albert Flórián Stadionja, mely 2014-ben készülhet el mintegy 13,5 milliárd forintért. Jövőre megújulnak a budapesti uszodák (Hajós-Széchy, Császár-Komjádi Sportuszoda ) a 2014-es vízilabda Eb-re megrendezésére.
Befejezik több év után a 16 év után félkész Tüskecsarnokot is, mintegy 5,2 milliárd forintból. Megemlítették az Universiade rendezése kapcsán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának építését, melynek összköltsége 25 milliárd forint.

Az említettek mellett új beruházásra van szükség egy új, 10 ezer sportolót elszállásolni képes Universiade-falura. Ezt a korábbi tapasztalatok után kollégiumként, vagy szociális bérlakásokként lehetne hasznosítani. A magyar pályázat nagymértékben építene a rendezvény felsőoktatási jellegére. előnyként hangoztatják, hogy a 2012-es londoni olimpiához hasonlóan a versenyeket a város központjában tartanák meg.
Októberben még a november 9-ei eredményhirdetés előtt a FISU szakemberei a tervezett helyszíneken látogatást tesznek, hogy felmérjék a beruházások jelenlegi állását, s a létesítmények képességeit. Az Univerisade alatt mintegy 20 ezer önkéntes dolgozik, akik főként egyetemi hallgatók.

felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára Emberi Erőforrások Minisztériuma birkózó vb cselgány Eb Fővárosi Önkormányzat négyesfogathajtó vb 2019 világbajnokság Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség MEFS 2020 2021 Csányi Sándor MLSZ Michel Platini Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség vízilabda Eb 2017 UEFA Kiss Ádám Emmi labdarúgó Európa-bajnokság Universiade Maruzsa Zoltán FISU Puskás Ferenc Stadion vívó vb Albert Flórián Stadion
Kapcsolódó cikkek