Közélet

"Bukarestnek mostantól komolyabban kell vennie az autonómiatörekvést"

Erdélyi magyar politikusok szerint a Székelyek nagy menetelése elnevezésű demonstráció hatására Bukarestnek komolyabban kell vennie a székelyek autonómiatörekvését. Erről a négy legnagyobb romániai magyar politikai szervezet képviselője beszélt vasárnap, a Duna Heti hírmondó című műsorának ezredik adásában.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, megvalósították céljukat, közös rendezvényükkel ugyanis bemutatták, hogy a székelyek autonómia törekvése mögött nem csak politikai szerveztek, hanem hatalmas tömegek is állnak. Aláhúzta, ha képesek lesznek meggyőzni a román kormányt a 700 ezres székely közösség igényeiről, akkor akár rövid úton megvalósulhat az autonómia. Megjegyezte, az önrendelkezés megszerzéséért minden demokratikus eszközt felhasználnak, de erőszakot nem alkalmaznak.

Borbély László, az RMDSZ alelnöke és Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is hangsúlyozta, olyan mértékű közakaratot mutattak fel, amelyet Bukarest nem hagyhat figyelmen kívül. Megállapították továbbá, hogy létrejött az erdélyi magyarok új egysége, amely nem egy szervezetben, hanem a szervezetek együttműködésében valósulhat meg.

A műsorban röviden megszólaltak a magyarországi parlamenti pártok képviselői is. Kövér László fideszes házelnök örvendetesnek nevezte, hogy az erdélyi közéleti szereplők közös nevezőre jutottak a székely autonómia kérdésében. Hangsúlyozta, ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy Erdélyben is sikeres legyen egy Európában természetes gyakorlat.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pártja támogatásáról biztosította a székelyek békés autonómiatörekvését. Kiemelte, autonómia nélkül nem tartják elképzelhetőnek a hatékony kisebbségi érdekérvényesítést, a kivívott önrendelkezésnek azonban szerinte a többség és a kisebbség megegyezésén kell alapulnia.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke elérhető célnak nevezte a székely autonómiát, egyúttal Magyarország bűnének nevezte, hogy Európában a magyar kisebbség az egyetlen, amely eddig még nem érte el ezen szándékát. Az ellenzéki politikus felháborítónak tartja, hogy a kabinet nem talált nemzetközi szövetségeseket a székelyek önrendelkezésének támogatására.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a magyar kormány politikájával gyengítette európai érdekérvényesítő képességét, pedig szerinte az hatékonyan tudná segíteni a székely autonómiatörekvést.

A résztvevők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap, Erdélyben a Székelyek nagy menetelésén, amelyen a résztvevők kiáltványban nyilvánították ki: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását. A székelyföldi demonstrációval párhuzamosan Magyarországon Budapesten és 13 településen tartottak szolidaritási megmozdulásokat, valamint Európa és Észak-Amerika több mint egy tucatnyi városából érkezett jelentés felvonulásokról.

LMP Románia Erdély vona gábor Székely Nemzeti Tanács Toró T. Tibor RMDSZ schiffer andrás MSZP Magyar Polgári Párt Bukarest Mesterházy Attila házelnök Kövér László Székelyek nagy menetelése Borbély László Jobbik Fidesz Izsák Balázs Erdélyi Magyar Néppárt Bíró Zsolt
Kapcsolódó cikkek