Közélet

Kedvezményesen juthatnak lakáshoz a közszolgálati dolgozók

A kormány támogatja a közszolgálati dolgozók (kormánytisztviselők, rendőrök, katonák) kedvezményes lakáshoz jutását, ezért egy egységes lakáscélú kamattámogatott kölcsön konstrukciójának kidolgozásáról döntött, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A hosszútávon tervezhető és kiszámítható közszolgálati életpályák kialakítása érdekében meg kell vizsgálni az egészségmegőrzés és üdülés támogatásának lehetőségeit, valamint ki kell dolgozni a szolgálati jogviszonyok közötti átjárhatóságot biztosító továbbfoglalkoztatási rendszert is. Ezzel a döntéssel a kormány újabb lépést tett a közszolgálat társadalmi megbecsülésének helyreállításához, a közigazgatás hatékony működéséhez és a közszolgálati életpályamodell bevezetéséhez.

A ma megjelent kormányhatározat értelmében a közigazgatási, katonai és rendvédelmi életpályán erősítené a kormány a munkáltatói gondoskodás rendszerét, így egy olyan kedvezményes otthonteremtési hitelkonstrukció kidolgozását támogatja, amely a kormányzati szolgálati, hivatásos szolgálati, hivatásos katonai jogviszonyokban foglalkoztatottak számára, a törlesztő részletek megfizethetősége mellett, hosszú futamidejű kamattámogatást nyújt, valamint a kölcsön felvételéhez szükséges önrész biztosítását állami szerepvállalással segíti elő, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Azoknak, akiknek nem nyújt megoldást a lakáscélú kamattámogatott kölcsön igénybevétele, a fecskeházak jelenthetnek segítséget, ezért a kormány megvizsgálja a fecskeházi rendszer országos, összehangolt fejlesztésének lehetőségeit, amely a szolgálati jogviszonyban dolgozók életkörülményeinek javulásához járul hozzá. A kormány felméri a közszolgálati dolgozók számára nyújtott, egyéb jóléti szolgáltatások megteremtésének feltételeit is, írja a KIM.

Az életpályák átjárhatóságának érdekében olyan szabályozást kell kialakítani, amely biztosítja, hogy az egyes hivatásrendek tagjainak továbbfoglalkoztathatósága pályájuk befejeztével – akár átképzéssel is – más szolgálati jogviszonyban is garantált legyen. Ezért megteremtik az átjárhatósághoz, így különösen a leszerelt katonák közszolgálatban való továbbfoglalkoztatásához szükséges rendszert és az átképzési lehetőségeket, olvasható a KIM közleményében.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011-ben elindította a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot, amely a közigazgatás működésének javítása érdekében az egyik legfontosabb beavatkozási pontnak a közszolgálatban dolgozók elhivatottságának, teljesítményének, motivációjának javítását jelölte meg. A szakmai felkészültség, a rátermettség fontos kiválasztási szempontok lettek, a közigazgatás soha nem látott módon nyitott a fiatalok, a pályakezdők felé. Ennek érdekében jelenleg is folyamatban van a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium munkaköreinek értékelése és feldolgozása, amelynek alapján a KIM még az idén javaslatot tesz az egységes munkakör alapú rendszerre való fokozatos áttéréshez szükséges intézkedések bevezetésére.

közszolgálat lakás KIM
Kapcsolódó cikkek