Közélet

Standard: Magyarországon büntethető a hajléktalanság a kormány kudarca miatt

A Der Standard kommentárban foglalkozott a közterületen való életvitelszerű tartózkodást szabályozó törvénnyel. Ez a szerző, Lisa Mayr szerint "gyakorlatilag büntethetővé teszi a hajléktalanságot".

A kormány indoklása szerint a közrend és a biztonság, a közegészségügy és a kulturális értékek védelme érdekében van szükség a törvényre - írta lap, s egyúttal kétségbe vonhatónak nevezte, hogy ez volna a valódi indíték. "De még ha így is volna, ez akkor sem válna be" - tette hozzá.

A hajléktalanság és a szegénység rendszerint nem választható magatartásformák, amelyek mellett valaki tudatosan, több választási lehetőség mérlegelése után dönt - érvelt a szerző.

Egy pluralisztikus társadalomnak - írta - el kell viselnie a szegénység látványát, különösen válság idején. A szegénység társadalmi realitás, amelyre a modern szociális államoknak, mint Magyarország, tartós választ kell találniuk, úgy hogy komolyan törekszenek az esélyegyenlőség és a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés megteremtésére - folytatta.

"Ez közismerten leginkább oktatás, képzés és okos munkaerőpiaci politika révén sikerülhet - és nem tilalmak révén". Kemény "rend és fegyelem-politikájával" - fogalmazott a lap - az Orbán-kormány saját szociálpolitikájának kudarcára reagál, és ezzel súlyosbítja a problémát.

hajléktalanság
Kapcsolódó cikkek