Közélet

Tárki: Senki sem nyert a bizonytalanok csökkenésével

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának novemberi eredményei alapján nem történt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában. Annak ellenére igaz ez, hogy a bizonytalan szavazók aránya csökkent az elmúlt hónapban, azaz egyre többen tudják, hogy melyik pártra szavaznának, ez azonban nem változtat a pártok pozícióján és támogatottságuk arányaiban.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján a novembert leginkább a csendes változatlanság jellemzi a pártpreferenciák terén. Csökkent ugyan a bizonytalanok, ezáltal nőtt a választani tudó szavazók aránya, de mindez nem okoz változást a pártok erősorrendjében és szavazótáboruk arányaiban. A bizonytalan szavazók arányának csökkenése mellett némileg nőtt a pártpreferenciával rendelkezők, de azt el nem árulók, azaz rejtőzködők aránya: ma közel minden nyolcadik választópolgár sorolható ide.

Ami a novemberi eredményeket illeti, a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberhez (és szeptemberhez) képest változatlanul 27 százalék, de hasonlóan változatlan az MSZP népszerűsége is, amely az októberi 11 százalék után ebben a hónapban 12 százalék. A pártválasztók körében ugyanilyen mozdulatlanságot találunk mindkét párt esetében: a Fidesz-KDNP októberben 49 százalékot, novemberben pedig 48 százalékot kapna, az MSZP pedig – ahogy július óta minden hónapban – továbbra is 20 százalékon áll.

A bizonytalanok aránya az elmúlt két hónapban csökkent; az októberi 34 százalék novemberre 29 százalékra olvadt, de ha az egy hónap alatt bekövetkezett 5 százalékpontnyi csökkenéshez még az előző havi változást is hozzávesszük, akkor szeptember óta már 37 százalékról 29 százalékra, azaz 8 százalékponttal zsugorodott a bizonytalanok tábora. Ugyanakkor a másik „homályos” csoport, a pártpreferenciájukat el nem árulóké kis mértékben, 11 százalékról 13 százalékra változott az előző egy hónap alatt – írta a Tárki.

A további parlamenti pártok támogatottsága terén is a változatlanság a fő jellemző. A Jobbik-szavazók aránya a teljes népesség körében októberben és novemberben egyaránt 7 százalék, a pártválasztók között pedig változatlanul 13 százalék. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül szintén változatlan, továbbra is 2 százalék, a pártválasztók körében pedig immár július óta folyamatosan 3 százalék. Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességen ugyancsak stabil, 5 százalékon maradt az elmúlt egy hónapban, míg a pártválasztók körében változatlanul 9 százalék. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül októbert követően novemberben is 3 százalék, a pártválasztók között pedig 5 százalék után 6 százalékot tesz ki novemberben. Az adatfelvétel 2013. november 14-20. között zajlott.

Együtt-PM MSZP Jobbik Fidesz párt Tárki dk preferencia
Kapcsolódó cikkek