Közélet

Az USA is üzent Ukrajnának

A Közös Ügy mozgalom tagjai Kijevben elfoglalták a mezőgazdasági minisztérium épületét, és további épületfoglalásról számolt be több ukrán médium is. A tüntetők elbarikádozták magukat, az épület őrsége nem tanúsított ellenállást. Egy megyei közigazgatási hivatal épületét is ostromolták Cserkasziban, ahol a rendőrök 58 embert vettek őrizetbe.

Épületfoglalások nem csak Kijevben, hanem számos más ukrán városban is történtek az elmúlt napokban. Lembergben, Hmelnickijben és Rivnében a megyei közigazgatás székházát foglalták el csütörtök este, ahová torlaszokat emeltek.
 
Ivano-Frankivszkben és Zsitomirban a tüntetők azt követelték, hogy megyéjükből ne küldjenek rendőröket Kijevbe, és a megyei tanácsok azonnal foglaljanak állást az országban kialakult helyzetről.

Az interneten számtalan felvétel látott napvilágot olyan esetekről, amikor a rendőrök megalázó helyzetbe kényszerítik az elfogott tüntetőket. A videókon látható, hogy a rendőrök mesztelenül állítják ki az elfogott tüntetőket és mobillal fotózzák őket.

Nem csak a demonstrálókat, hanem az újságírókat is súlyos sérülések érték az elmúlt napokban. Számuk folyamatosan növekszik, jelenleg 42 Kijevben tartózkodó újságírót látnak el az ukrán kórházakban. A regisztrált őrizetbe vett tüntetők száma a mai napon 103-ra emelkedett.

Viktor Janukovics államfő csütörtök este tartott tárgyalása eredménytelenül zárult, ezért Vitalij Klicsko a tüntetőkhöz fordult. Közölte: “hosszú órákon át tartó beszélgetés volt a semmiről. Most már értem, hogy értelmetlen olyan emberrel tárgyalni, aki elhatározta, hogy mindenáron hazudni fog. Veletek maradok és harcolni fogok mellettetek.”

Az Egyesült Államok és Lengyelország is figyelmeztetést küldött Viktor Janukovics államfőnek az erőszakos tüntetések és cselekmények beszüntetésére. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke korábban azt közölte: az vizsgálja, hogy milyen lépéseket tehet a Kijevben kialakult helyzettel szemben, valamint a tüntetők elleni rendőri fellépésről és az öt halálos áldozatról érkező hírek miatt.

Az Egyesült Államokból Joe Biden amerikai alelnök is felszólította az ukrán államfőt, hogy tegyen lépéseket az erőszak beszüntetésére, és tegyen meg mindent,hogy kompromisszumot tudjon kötni a tüntetőkkel.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy amennyiben az erőszak folytatódik, Washington szankciókat is bevezethet Kijev ellen. Az amerikai külügyminisztérium megtiltotta a vízum kiadását azoknak a személynek, akik felelősek a Kijevben kialakult erőszakos cselekményekért.

Kijev Ukrajna rendőrés tüntetés
Kapcsolódó cikkek