Közélet

Százmilliókkal tartozik az SZDSZ

Egy MFB által felmondott hitel alapján 467 millió forint tartozása halmozódott fel az SZDSZ-nek irodavásárlása kapcsán. Az ÁSZ korábbi jelentése szerint a párt három önkormányzattól is vásárolt ingatlant 77,3 millió forint értékben, melyből 63,824 millió forint tőketartozása állt fenn. Az SZDSZ-nek rövid lejáratú kölcsönök néven egy 197,694 millió forintos, a szállítók felé egy 99 milliós tartozásállománya is volt.

A Szabad Demokraták Szövetsége – a Magyar Liberális Pártnak az állami vagyonról szóló 2007-es törvény alapján igénybevett hitellel összefüggésben 467 millió forint tartozása halmozódott fel, amely a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szerződésfelmondása miatt lejárt határidejű tartozásnak minősült – közölte a parlament honlapján az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos Lászlót a jobbikos Szilágyi György kérdezte arról, hogy „A közvagyon károsodása szempontjából milyen kockázatot jelentenek а Szabad Demokraták Szövetségének fennálló tartozásai?”

A jobbikos honatya az ÁSZ 200-2010-es jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy az SZDSZ 20 ingatlan vásárlásához vett fel 414,991 millió forint hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól. A bank а kölcsönszerződést 2010-ben felmondta, mivel а párt 200 . július óta tőke- és kamatfizetési kötelezettségének nem tett eleget. Szilágyi szerint a jelentés azt is rögzíti, hogy az SZDSZ „2011. évi hosszú és rövid lejáratú tartozása 768,885 millió forint volt.”

Domokos közölte, hogy az SZDSZ 2009-2010. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről kiadott számvevőszéki jelentéshez kapcsolódóan az ellenőrzött dokumentumok és időszak alapján a 2010. december 31-én fennálló tartozások között az állami és önkormányzati ingatlanvásárlásokkal összefüggésben rendelkezik az ÁSZ a kérdésben foglalt adatokkal. A 467 milliós tartozást túlmenően az SZDSZ három fővárosi kerületi önkormányzati tulajdonú ingatlant is vásárolt, összesen 77,332 millió forint értékben, amelyből 63,824 millió forint tőketartozása állt fenn. A VII. kerülettől 2007-ben vettek meg egy ingatlant, 2010 legvégén még 16,8 millió forint tőketartozása volt ezzel kapcsolatban az SZDSZ-nek. A VIII. kerülettől szintén 2007-ben vásároltak ingatlant, tőketartozásuk 22,4 millió forint volt 2010 végén. Mindkét esetben a szerződés teljesítésének módja 30 éves futamidejű kamatmentes részlet volt. 2008-ban a IX. kerülettől is vettek egy ingatlant, melynek fennmaradt törlesztőrészlete 24,5 millió forint. Ebben az esetben a fizetési mód 25 éves futamidejű kamatmentes volt. Az ÁSZ jelentésében még szerepelt még rövid lejáratú kölcsönök néven egy 197,694 millió forintos tartozásállomány, illetve egy 99 milliós szállítói tartozásállomány is.

A gazdasági miniszter egy korábbi írásbeli kérdésre adott válaszában már leírta a jobbikos országgyűlési képviselőnek, hogy az SZDSZ még 408,7 millió forintot nem fizetett ki abból a kölcsönből, amit még iroda vásárláshoz vett fel. Varga Mihály közölte, hogy még egy 2007-es állami vagyonról szóló törvény adott lehetőséget a parlamenti frakciót alapító pártok működésükhöz iroda rendeltetésű ingatlan vásárlásánál az MFB állami kezesség mellett kölcsönt nyújthatott. Az SZDSZ a fenti jogcímen összesen 415 millió forint hitelt vett igénybe ingatlanfedezet mellett. Mivel a párt fizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget, az MFB a hitelt 2010. december 27- én felmondta, és ezáltal 2011. március 2 . óta végrehajtási joggal rendelkezik a fedezetek tekintetében.

A még meg nem fizetett 408,7 millió forint összegű kölcsönrész tekintetében az MFB megkísérelte az állami kezességet beváltani. Az adóhatóság azonban kölcsön nyújtása során elkövetett hibák miatt elutasította a beváltási kérelmet, így az állam nem fizette meg az SZDSZ helyett az összeget. A hibák miatt nem áll fenn a jogszabályi kezesség ; az MFB is elfogadta a döntését. „Tekintettel arra, hogy a hitel mögött ingatlanfedezet áll, a hitelt nyújtó, 100 százalékban állami tulajdonú MFB Zrt-nél akkor keletkezhet veszteség, ha a biztosítékból megtérülő összeg nem fedezi a tartozást – közölte Varga.

tartozásállomány NAV Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Domokos László SZDSZ ÁSZ rövid lejáratú kölcsön tőketörlesztés tartozás Szilágyi György Jobbik ingatlan irodavásárlás Szabad Demokraták Szövetsége Állami Számvevőszék közvagyon a Magyar Liberális Párt MFB
Kapcsolódó cikkek