Közélet

Új jogszabályok: Tacepaók, piktogramok a dohányzás tiltására

A mai naptól új jogszabályok lépnek életbe, így március elseje a határideje annak, hogy kitegyék a dohányzást tiltó feliratokat közforgalmi tereken. Pontosították a félszocpol feltételeit, életbe léptek a földforgalmi törvény bizonyos elemei is.

Március elsejéig kell kihelyezni a közforgalmi helyeken az új, dohányzást tiltó és a dohányzásra kijelölt helyet jelölő feliratokat. Az ÁNTSZ közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy az új szabályozás célja, hogy a dohányzást tiltó, illetve dohányzásra kijelölt helyet jelölő feliratok, illetve jelzések (piktogramok) szembetűnően, világosan és egységesen mindenki számára, négy nyelven felismerhetőek legyenek. A feliratok meglétét a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt a járási, kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik.

A feliratokat legalább A4 méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyságot is meghatározták. A magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a „Dohányzásra kijelölt hely”, illetve a „Tilos a dohányzás!” felhívásoknak. A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, azonban a felirat vagy jelzés mérete, színe, betűtípusa, betűmérete meg kell, hogy feleljen a jogszabályban foglaltaknak. Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható (06-40-200493-as) kék számot, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt a törvény előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban elfogadta az új uniós dohánytermék-irányelvet, amely előírja, hogy minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán képes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni. A jogszabályt várhatóan március 14-én hagyja jóvá a tagállamok egészségügyi miniszteri tanácsa. Az új jogszabály betiltja a jellegzetes ízt ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt vonzóbbá tevő ízesítéseket. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg. A vízipipadohányt nem érinti ez a szabály. Az egészségre különösen káros adalékanyagokat betiltják.

Egy rendeletben márciustól pontosították a félszocpol támogatás feltételeit a korábbi szerződéssel rendelkezőknek használt lakás vásárlásra. Ezek alapján a fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény – közhasznú nevén a szocpol támogatás – felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik használt lakást vásároltak, ha 2009. július 1-jét megelőzően megkötött kölcsönszerződésük van, és azóta további gyermekük született vagy gyermeket fogadtak örökbe.  Ez nem jelenti új félszocpol bevezetését, hanem a 2001-es rendelet alapján félszocpolt felvett családok újabb gyerekeire vonatkozó technikai módosítás. A használt lakás vásárlását segítő vissza nem térítendő állami támogatás (félszocpol) 2009. július 1-jétől szűnt meg. Lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatás új lakás építéséhez és új lakás vásárláshoz továbbra is elérhető a hitelintézeteknél, használt lakás vásárlásához azonban nem lehet igényelni.

Március 1-től lép hatályba a földforgalmi törvény azon eleme, mely szerint adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is. Föld eladása esetén, elővásárlási joga első helyen az államnak van. Az államot követik azok a helyben lakó földművesek, akik az eladáskor használják a földet, majd az egyéb helyi földművesek következnek. Az utóbbi csoporton belül előnyt élveznek a családi gazdálkodók, a fiatal földművesek, továbbá a pályakezdő gazdálkodók. Ugyancsak előnyt élvez – de csak szántó, legelő gyep és fásított terület eladása esetén – az, aki legalább egy éve állattartó telepet üzemeltet.

Az elővásárlási szabályokat nem kell alkalmazni akkor, ha a tulajdonos közeli hozzátartozója a vevő, illetve a közös tulajdonban lévő föld egyik tulajdonostársa váltja magához a többi földet. Az elővásárlásra jogosultak a helyi önkormányzat hirdető tábláján értesülhetnek arról, hogy lehetőségük nyílt e joguk gyakorlására, a szerződést ugyanis – a megkötést követően – 8 napon belül ki kell függeszteni.
Ugyancsak a mai naptól lépnek hatályba a helyi földbizottságot létrehozó szabályok. Valamennyi helyi földhasználó – a magánszemélyek és a cégek is – gazdálkodói közösséget alkotnak. Ők választják meg a helyi földbizottságot, amely 3-9 tagú. Feladata egyebek mellett a spekulatív földszerzés megakadályozása.

Az új hitelintézeti törvény szerint március 1-től mielőtt a bank felmondaná a jelzáloghitel szerződést, részletes elszámolást kell készítenie az addigi fizetésekről és a fennálló tartozásról. Jelenleg is köteles a bank az írásbeli fizetési felszólításban felhívni a felvevőjének, valamint a kezes figyelmét is néhány fontos dologra. Így a teljes fennálló és a lejárt tartozás összegére, a fizetendő kamat és késedelmi kamat mértékére, valamint a nemfizetés esetén növekvő kamatteherre és a tartozás rendezésének elmaradása esetén várható jogkövetkezményekre.

Mától a bank kötelezettsége lesz, hogy a fizetési felszólításhoz részletes elszámolást mellékeljen. Ebben be kell mutatni a szerződés megkötésétől kezdődően, az egyes évek befizetéseit, de ha a az adós kéri, akkor az addigi fizetést havi bontásban kell közölni. Ki kell mutatni a visszafizetett tőke összegét, az elszámolt kamatot, késedelmi kamatot és az egyéb költségeket. Végül a tőkésített kamatot és a fennálló tartozást kell tartalmaznia a kimutatásnak.

A mai naptól lép érvénybe, hogy a korábbi szabályozásnál hosszabb és nagyobb motorral felszerelt vízi jármű is csónaknak minősül, így nem vonatkoznak rá a motoros hajó előírásai. Korábban a legfeljebb 6,2 méter hosszú, és 4 kilowattnál nem erősebb motorral szerelt vízi járművek minősülnek csónaknak, március 1-től a hossz 7 méterre, a motor teljesítménye pedig 7,5 kilowattra emelkedik. Az ilyen járművet nem kell lajstromozni, és nem kell jogosultság a vezetéséhez. A vitorlás csónaknál változatlan a feltétel: legfeljebb 10 négyzetméter lehet a vitorla nagysága. Itt csak a hosszúság változik, a már jelzett 6,2 méterről 7 méterre.

helyi földbizottság földforgalmi törvény félszocpol támogatás motor ÁNTSZ kezes szerződés elővásárlási szabályok jelzáloghitel tartozás Európai Parlament nemdohányzók védelme jogszabályi változások késedelmi kamat EP hitelintézeti törvény Strasbourg adós kölcsönszerződés mentolos cigaretta csónak kamat lakásvásárlás dohányzás
Kapcsolódó cikkek