Közélet

Úszóparadicsom a Dagálynál

Egy év múlva tehetik le a Dagálynál megépülő uszodakomplexum alapkövét. Az üzemeltetésnél törekednek a létesítmény jó kihasználtságára és az alacsony energiaköltségekre.

„Mintegy 8 milliárd forint lehet a Dagály strand északi részére tervezett új uszodakomplexum építésének költsége, melynek kivitelezése jövő februárban indulhat meg” – nyilatkozta lapunknak a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekért, beruházásokért felelős kormánybiztos. Vígh László elmondta, hogy ez az összeg nem tartalmazza azokat a költségeket, amelyeket például a létesítménnyel kapcsolatos város-, illetve infrastruktúrafejlesztésekre fordítanak majd. Ennek mértéke további 4-8 milliárd forint is lehet. Jelenleg még a tervezés elsődleges szakaszában vannak, a koncepció tervnél tartanak, nemrég mutatták be a látványterveket. Október-november táján lesznek készen a kivitelezési tervek, utána következhet a kivitelező kiválasztása közbeszerzési pályázat útján.

A bemutatott látványtervek alapján a 25 ezer négyzetméter alapterületű uszodakomplexum a 2017-es junior, illetve a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság helyszíne lesz. A rendezéssel kapcsolatban a kormány 60 millió dolláros költségre (jelenlegi árfolyamon 13,62 milliárd forintra) vállalt garanciát. Az elhúzható tetejű létesítményben 10 pályás verseny-, 8 pályás bemelegítő-, tanmedencék, és ugrótorony kapnak helyett. Alapállapotban ötezer nézőt tudnak fogadni, a vb-re ideiglenesen 18 ezer férőhelyesre bővítik majd ki. A Ferencz Marcell által tervezett komplexumot 21. századi „rekreációs paradicsomnak” szánják kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. A legfelső szinten elhelyezkedő étterem mintegy 25 méteres magasságban lesz, ahonnan állítólag Budapest összes nevezetessége látható lesz.

Külön hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások, így a földhő, a termálvíz és a alkalmazására. A medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd, így az sem vész kárba. Az energiatermelő járdákkal a látogatók is csökkenthetik a költségeket.

Vígh László lapunknak elmondta, hogy reményeik szerint majd a jelenleg hat uszodával bíró Nemzeti Sportközpontokhoz (NSK) kerül majd a létesítmény kezelése, ezért érdekeltek a minél olcsóbb üzemeltetési költségekben. Az energiaköltségek mellett törekedni fognak arra is, hogy az uszoda megfelelően kihasznált legyen, bevételekkel rendelkezzen, a létesítménynek egyéb más kiegészítő funkciói is lesznek (kosárlabda-, futsalterem). A kormánybiztos szerint az új uszoda Budapest új turistalátványossága lehet, a világ harmadik legnézettebb sporteseményén 2021-ben több tízezer nézőt fogadhatnak majd.

„Nem a főváros vezetése felel a beruházásért, viszont kötelessége, hogy számos járulékos feladat teljesítésével segítse a beruházás sikerét” – hangoztatta Szentes Tamás. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a főváros fejlesztésekkel biztosítaná, hogy a több tízezer idelátogató gond nélkül közelíthesse meg a versenyszínhelyeket, megfelelő parkolási lehetőségeket kell teremteni, s biztosítani kell az árvízvédelmet is. Felmerült, hogy a 2-es villamos vonalát is meghosszabbítanák a Dagályig.

"A tervezésbe a sportszakmát is szeretnénk bevonni, kezdeményeztük, hogy legyen még egy tanmedence a létesítményben – mondta lapunknak a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára. Szabó Tünde elmondta, hogy nekik is céljuk, hogy a világbajnokság után is minél jobban ki lehessen használni az uszodakomplexumot, ezért több olyan létesítmény is lesz (wellnessrészleg, konditerem) amit a versenysport és az amatőrök is használhatnak majd. Bevonnák az iskolai és az óvodai úszásoktatást is. A szövetség is próbál majd minél több nemzetközi eseményt hozni a létesítménybe, például rövidpályás úszó és műugró világversenyeket, vagy a vízilabdában Világkupa fordulókat, vagy Bajnokok Ligája döntőt.

Jelenleg még kevés a vízfelület

„Jelenleg igen kevés az úszók számára a vízfelület, van olyan uszoda Budapesten ahol 4 klub is működik” – mondta Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára. Az új komplexum mellett a vizes vb-re felújítják a Császár-Komjádi és a Hajós-Széchy uszodákat is, a Tüskecsarnok mellett épül egy új uszoda (együttesen 8,9 milliárdos beruházás), valamint a Budapesti Olimpiai Központban is. A tanuszoda programra idén és jövőre is 3-3 milliárdot tervez a büdzsé. A kiemelt sportágak közül az úszás kapja a legtöbbet sportágfejlesztésre, 2020-ig összesen 14, 1 milliárd forintot. A MÚSZ főtitkára szerint az új létesítményekkel és az alaposan megnőtt állami támogatással pár éven belül megduplázódhat az 5000-es versenyzői létszám, ami még jelentősebb sikereket hozhat.


úszás sport Dagály
Kapcsolódó cikkek