Közélet

A magyarok a keleti és a nyugati gazdasági kapcsolatokat is fontosnak tartják

A magyarok 74 százaléka tartja fontosnak, hogy Magyarország a gazdasági nagyhatalmakkal erősítse külgazdasági kapcsolatait, és a megkérdezettek 39 százaléka szerint a kormánynak egyidejűleg mind nyugati, mind pedig keleti irányba lépéseket kellene tennie - derül ki a Psyma Hungary Kft. legfrissebb, az MTI-hez hétfőn eljuttatott kutatásának eredményeiből.

A cég ezer fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérésében azt vizsgálta, hogy a közvélemény szerint hogyan kellene alakítani az ország gazdasági kapcsolatait a legfontosabb külgazdasági szereplőkkel.

A megkérdezettek elsősorban a nyugati gazdasági nagyhatalmakkal erősítenék a kapcsolatokat: az Európai Unióval 53 százalékuk, az Amerikai Egyesült Államokkal 48 százalékuk, Oroszországgal pedig 45 százalékuk, míg Kína esetében csak 37 százaléknyian tartanák fontosnak a gazdasági kapcsolatok (további) erősítését.

Az összesített adatok szerint abban egységes a közvélemény, hogy erőteljes külgazdasági kapcsolatokra van szüksége az országnak: a megkérdezettek 74 százaléka tartja fontosnak, hogy Magyarország a gazdasági nagyhatalmakkal erősítse külgazdasági kapcsolatait. Az iránnyal kapcsolatban már megosztottabbak a válaszadók.

Domináns véleményként az jelentkezik, hogy a kormányzatnak egyidejűleg mind nyugati, mind pedig keleti irányba lépéseket kell tennie (39 százalék), és a felmérés szerint elsősorban a kormánypártokkal szimpatizálók vannak ezen az állásponton. A megkérdezettek 24 százaléka szerint inkább csak nyugati irányba - például az EU vagy az Egyesült Államok felé - kellene az országnak nyitnia, és elsősorban a baloldali pártokkal szimpatizálók gondolkodnak így - olvasható a közleményben.

Jóval kevesebben - 11 százalék - vannak azok, akik csak keleti irányba nyitnának - például Oroszország és/vagy Kína felé -, és a nyugatot teljesen kizárnák ebből a folyamatból, míg a megkérdezettek 23 százaléka szerint nem kellene erősíteni a külföldi gazdasági kapcsolatokat.

A Psyma Hungary a német Psyma Group AG és az osztrák Gallup Institut leányvállalata. A Psyma 10 országban van jelen, Magyarországon 1996-ban kezdte meg működését. A cég elsősorban empirikus jellegű piac- és közvélemény-kutatásokkal foglalkozik.

gazdasági kapcsolatok kelet nyugat gazdaság
Kapcsolódó cikkek