Közélet

A Bengáli-öböl rejtegetheti a maláj gép roncsait

Napokkal azután, hogy a hatóságok elvetették annak a lehetőségét, hogy a maláj gép a Bengáli-öböl környékén lenne megtalálható, pénteken a maláj hatóságok vezetője közölte, hogy megfontolandónak tartja az elméletet - írja a CNN.

A közlekedési miniszter, Hishammuddin Hussein azt nyilatkozta a felmerülő új kutatási területtel kapcsolatban, hogy a Bengáli-öböl a jelenlegi területtől több ezer kilométerre található, így további dollár milliárdokat emészthet fel egy bizonytalan terület kutatása.

Hussein elégedetlenségét kifejezve közölte a CNN-nek, hogy abban az esetben, ha az öböl területén is eredménytelen lesz a keresés, akkor őt és csapatát fogják okolni az elvesztegetett pénz és idő miatt. A miniszter egyenlőre nem tett semmilyen konkrét lépést afelé, hogy több hajót küldjön az öböl vizsgálatára. A maláj közlekedési miniszter hozzátette, az utóbbi 5 évben két gép is eltűnt, melyek a mai napig nem kerültek elő.

A Bengáli-öböl azért került fel a hatóságok térképére, mert korábban kiderült, hogy a Maláj-félsziget felett nyugatra fordult, eltérve az eredeti útvonalától. Ezt egy katonai radaron észlelték március 8-án, azonban a gép nem tért ki olyan mértékben az eredeti útjáról, hogy arra a radar különös figyelmet fordítson.

Jelenlegi álláspont szerint tehát az MH370 utasszállító a Dél-kínai tengernél visszafordult, majd Thaiföld legdélebbi részénél lépte át a Maláj határt és repült tovább a félszigeten. Ezt követően a Straits of Malacca felett nyugatra fordult és a radarok hatósugarán kívül repült, majd dél felé fordult.

Az utasszállító később az Indonéz Szumátra-sziget északi felé repült, majd Ausztrália nyugati partjánál az Indiai-óceán felé folytatta útját.

radar MH370 eltűnt kutatás Maláj gép maláj utasszállító
Kapcsolódó cikkek