Közélet

Döntöttek az egyházi bérkompenzációról is - Milliárdok az egyháziaknak

Tizenhat történelmi egyház összesen 2,1 milliárd forintos támogatást kap az általa foglalkoztatott majdnem 14 ezer tanár, szociális és egészségügyi dolgozó, valamint múzeumokban, levéltárakban foglalkoztatott bérkompenzációjának fedezetére egy kormányhatározat alapján. A központi költségvetés céltartalékából ezen felül már csaknem 60 milliárd forint ment el hasonló bértámogatásra. Az idén összesen 71,5 milliárd forintot különítettek el a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára, és 5 milliárdot „egyéb célra”.

2,1 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelt el a kormány május közepi határozatával az egyházi jogi személyek foglalkoztatottjainak idei kompenzációjára. A tulajdonképpen a 2011-2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzáció részletszabályait egy 2013. decemberében megjelent kormányrendelet taglalja. E szerint a bevett egyházak előzetes hozzájárulásként legfeljebb 4 milliárd forintot kaphatnak az egyházak által benyújtott és a miniszter által elfogadott igények alapján, illetve azok arányában.

Mint az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága válaszából kiderül, a bérkompenzációra 16 egyház nyújtott be igénylést. A legnagyobb összeget, több mint 976 millió forintot a katolikus egyház igényelte, de itt a legnagyobb a foglalkoztatotti létszám is: 6734-en dolgoznak közintézményeikben. Őket a reformátusok követik 3724 fővel és több mint 518 millió forintos támogatás-igénnyel. Lényegesen kevesebb foglalkoztatott után jóval kevesebb a bérkompenzációs kérés a többi egyház esetében, százmillió forint fölötti összeget a két nagy történelmi egyház mellett csak a baptisták (158 millió) és az evangélikusok (majdnem 148 millió) kértek. Az összesített igény a csaknem 14 ezer egyházi foglalkoztatott után így megközelíti a kétmilliárd forintot.

A tárcánál emlékeztettek: az egyházak közfeladatot ellátó intézményeinek munkavállalói nem 2014-ben részesülnek első ízben ebben a támogatásban, hanem a bérkompenzáció bevezetése óta (2011) minden évben.

A költségvetési törvény 71,15 milliárd forint összegű céltartalékot tartalmaz a 2014. évi kompenzáció támogatására, ebből a mostani egyházi támogatással együtt már több mint 62 milliárd forintot használtak fel.

Az önkormányzatok számára már korábban megítéltek 13,8 milliárd forintot, a központi költségvetéshez tartozó intézményekben dolgozók kompenzációjára 26,6  milliárdot, és ugyancsak a céltartalék terhére 19,4 milliárd forint felhasználását engedélyezte a kormány a szociális ágazati pótlék, valamint a rendvédelmi és honvédelmi kiegészítő juttatás céljára.

bérkompenzáció egyház
Kapcsolódó cikkek