Közélet

Sarkozy: függesszék fel a schengeni egyezményt

Nicolas Sarkozy volt francia elnök a schengeni egyezmény azonnali felfüggesztését követelte. Szerinte az egyezményt egy Schengen-II egyezménnyel kell felváltani, amelyhez az államok csak akkor csatlakozhatnának, ha előzőleg közös bevándorlási politikáról állapodtak meg - hangoztatta Sarkozy a Le Point című francia lapban megjelent írásában.

Az európai bevándorlási politika a volt francia elnök szerint kudarcot vallott. "Nem akartuk, hogy a szociális és bevándorlási folyamat Franciaország rovására szerveződjön"-  írta Sarkozy. Ezen kívül az Európai Unió hatásköreinek legalább a felét vissza kellene adni a tagállamok kormányainak.

Sarkozy a továbbiakban egy közös német-francia gazdasági térséget is szeretne. Ez ugyanis lehetővé tenné Franciaországnak, hogy jobban helyt álljon a Németország részéről jelentkező konkurenciával szemben, és kiegyenlitse az adózási és szociális hátrányokat. Ilyen feltételek között Franciaország képes lenne arra, hogy átvegye a vezető szerepet a valutaunió 18 tagállama között.

Sarkozy Schengen
Kapcsolódó cikkek