Közélet

Éheztetik a magyar politikusokat külföldön

Étlen-szomjan töltik el a politikusaink a nemzetközi találkozóikat - legalábbis ha hihetünk a napidíjaik elszámolásának.

A Magyar Narancs gyűjtötte össze: a második Orbán-kormány tagjai az előző négy évben kevés kivétellel magasabb napidíjat vehettek fel a külföldi útjaikon. Ez az összeg akkor jár, ha az étkezést is saját maguknak kell megoldaniuk.

A teljes munkanapot elfoglaló, nyolc óránál hosszabb külföldi tartózkodás után 40 eurót vehet fel egy politikus, míg ha csak 4 és 8 óra közti volt a kintlét, akkor 20 euró a napidíj. Ez étkezésenként 30 százalékkal csökken, vagyis ha egy munkaebédre meghívják a kormánytagot, akkor már csak 28 eurót kaphat, ha pedig vacsorázni is elviszik, akkor 16 eurót számolhat el. A diplomáciai életben természetes, hogy az étkezéseket a vendéglátó állja - a magyar politikusok által leadott számok mégis azt mutatják, hogy kénytelenek voltak felvenni a magasabb összeget, ami elvileg akkor történhet, ha nem adnak nekik enni a vendéglátóik.

Van persze kivétel abban az adatsorban, amelyet a Magyar Narancs megszerzett. Navracsics Tibor 90 útjából 87-ben nem csak az étkezésért járó extra juttatást, hanem még csak napidíjat sem vett fel. Ezt azzal indokolta a lapnak, hogy a legtöbb kiadást a vendéglátó állja, a többit pedig ki tudja gazdálkodini a miniszteri fizetéséből. Szintén rendszeresen lemondott az étkezésekért járó extra díjról Pintér Sándor, Hende Csaba, vagy Fazekas Sándor.

Mások, úgy tűnik, kénytelenek voltak saját maguk beszerezni az ételt. Lázár János például a lap adatai szerint legfeljebb egyetlen külföldi útján kapott enni - teljes napidíjjal szerepelt az adatokban az az elhíresült út is, amely után visszafizette a szállodaköltséget, hogy ne derüljön ki az államtitok, kivel volt ott. A Miniszterelnökség személyre lebontott adatokat nem közölt a lappal, az összesített információkból viszont úgy tűnik, hogy Lázár, Szijjártó Péter, valamint Győri Enikő közül csak egyikük nem maradt étlen-szomjan, egyetlenegy kiküldetésen.

Zavarosak az adatok a moszkvai tárgyalásról is, amelyen megállapodtak a paksi hitelszerződésről. A megbeszéléseken Orbán Viktor és Szijjártó mellett Martonyi János, Fazekas Sándor és Varga Mihály vett részt, a leadott adatokból pedig úgy tűnik, mint ha páran közülük nem kaptak volna ugyanott enni, ahol a többieket megvendégelték az oroszok. Martonyi esetében nem ez az egyetlen furcsaság: a Magyar Narancsnak megküldött adatok szerint idén február 12-én Belgiumban volt, Orbán Viktor Facebook-oldalán viszont aznap volt fent egy fotó, amin épp együtt esznek Pekingben.

napidíj külföld
Kapcsolódó cikkek