Közélet

Lengyel lehallgatási ügy: kihallgattak két gyanúsítottat

törvénytelen Lengyelországban szerdán kihallgatták azt a két embert, akit a lehallgatási botránnyal összefüggésben kedden vettek őrizetbe – közölte Renata Mazur, a varsói körzeti ügyészség szóvivője, hozzátéve, hogy folyamatban van a bizonyító anyag elemzése. Szerdai tájékoztatóján a szóvivő azt is elmondta, hogy a nyomozó hatóságok átkutattak különböző helyszíneket, ahol számos elektronikus adathordozót találtak. A szóvivő nem volt hajlandó megnevezni, kiket vettek őrizetbe.

Lengyel médiajelentések szerint egyikük Marek Falenta, az egyik leggazdagabb lengyel üzletember, a másik pedig a sógora és közeli munkatársa, Krzysztof R. Marek Falenta 39 éves, vagyonát 440 millió zlotyra (mintegy 33 milliárd forint) becsülik, 2013-ban a 67. volt a 100 leggazdagabb lengyel listáján. Egyebek között ingatlanfejlesztéssel foglalkozik és résztulajdonosa a szénkereskedelemmel foglalkozó Sklady Wegla cégnek. Krzysztof R. 33 éves, a távközlési szektorban tevékenykedik. Benne van több olyan vállalat vezetőségében, amelyeknek Falenta résztulajdonosa.

Az ügyészség gyanúja szerint Falenta és Krzysztof R. vásárolta meg a lehallgatások helyszínéül szolgáló éttermek pincéreitől a hangfelvételeket, és juttatta el azokat a Wprost című hetilaphoz, amely tíz napja megkezdte az anyag közzétételét. Falenta személyes ismerőse a Sowa & barátai nevű elegáns varsói étterem üzletvezetőjének, Lukasz N.-nek, aki korábban a multimilliomos üzletember egyik cégénél dolgozott. Lukasz N.-t még a múlt héten őrizetbe vették a hatóságok, és tiltott lehallgatás miatt vádat emeltek ellene, majd óvadék ellenében szabadon engedték.

Lengyelországban törvény tiltja a titkos lehallgatást, amely két év börtönnel is büntethető.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek