Közélet

Újra lesznek miniszterhelyettesek

A levezető elnök is szavazhat ezentúl az Országgyűlés plenáris ülésein minden döntéskor – az ezt lehetővé tevő, a Fidesz által javasolt módosítást tegnap 128 igen szavazattal 53 ellenében fogadta el a T. Ház. Nyílt szavazásoknál eddig kizárólag szavazategyenlőség esetén volt szavazati joga az ülés levezetőjének. Az ellenzék kritizálta a módosítást, mert szerintük a kormányoldal csak a kétharmados többségének biztosítása érdekében változtat a szabályozáson.

A hétfőn elfogadott házszabály-módosítással azt is jóváhagyta a Ház, hogy ezentúl ne az összes képviselő négyötödének, hanem a jelenlévő képviselők négyötödének szavazata legyen szükséges a házszabálytól eltéréshez egy ügy tárgyalásánál vagy a döntéshozatalnál.

A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, amely alapján általános helyettesükké jelölhetik ki egyik államtitkárukat a miniszterek. A kormánytagok jogállásáról szóló törvénybe azt is beiktatták, hogy a kormányfő munkáját a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztériumban – azaz a Miniszterelnökségen – miniszterelnöki kabinet segíti. A kabinetfőnök munkáját a miniszterelnök irányítja.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek