Közélet

A jelnyelvért is járhat majd nyelvpótlék

Egy módosítással a magyar jelnyelvtudás birtokában is jogosulttá válnának a közszolgálati tisztviselők és a közalkalmazottak illetménypótlékára, hasonlóan más idegen nyelvekhez – áll egy parlament előtt álló törvényjavaslatban.

„Ha a kormánytisztviselő (vagy közalkalmazott) olyan munkakört tölt be, amelyben magyar jelnyelv használata szükséges (közalkalmazottaknál indokolt) és a Közös Európai Referenciakeret szinteknek megfelelő kompetenciák megszerzésére kidolgozott akkreditált felnőttképzési program alapján vagy a felnőttképzésről szóló 2013. LXXVII. évi törvény szerinti engedélyezett képzésben szerzett magyar jelnyelvtudással rendelkezik, a kormánytisztviselő magyar jelnyelvtudási pótlékra jogosult" – áll a fideszes Tapolczai Gergely és Nyitrai Zsolt által benyújtott törvényjavaslatban. A folyamatban lévő törvényjavaslatok között szereplő iromány alapján a magyar jelnyelvtudást a magyar jelnyelv vizsga eredményét igazoló tanúsítvánnyal kell igazolni.

A magyar jelnyelvtudási pótlékra jogosító munkaköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg. A pótlék mértéke felsőfokú (Cl) tanúsítvány esetében az illetményalap 50 százaléka, középfokú (B2) tanúsítvány esetében az illetményalap 30 százaléka, alapfokú (B 1) tanúsítvány esetében az illetményalap 15 százaléka. Amennyiben a munkaköri pótlék megállapítása a jelnyelv ismeretére figyelemmel történt, jelnyelvtudási pótlék nem adható, így a rendelkezés kizárja azt, hogy a kormánytisztviselő ugyanazon szempontra tekintettel kétféle pótlékban részesüljön.

A jogszabály szerint, ha az államigazgatási szerv tanulmányi szerződés alapján pénzügyi támogatást nyújt a tanúsítvány megszerzéséhez, a kormánytisztviselő a meghatározott magyar jelnyelvtudási pótlékra mindaddig nem jogosult, amíg a havonta fizetendő pótlék együttes összege nem éri el a tanulmányi szerződés alapján kifizetett pénzügyi támogatás mértékét.

A közalkalmazottaknál a munkáltatónál a magyar jelnyelvtudási pótlékra jogosító munkaköröket a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg. Nem fizethető magyar jelnyelvtudási pótlék a nyelvtanári, tolmácsi, valamint a fordítói (revizor-fordítói) munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottnak a munkaköre ellátásához szükséges magyar jelnyelv használata alapján. A pótlék mértéke a közalkalmazottaknál középfokú (B2) tanúsítvány esetén a pótlékalap ötven százaléka, felsőfokú (C1) tanúsítvány esetén a pótlékalap száz százaléka. Jelnyelvtudási pótlék nem fizethető a közalkalmazott részére, ha jogszabály alapján a jelnyelv alkalmazásáért másfajta pótlékban részesül.

Az indoklás szerint elősegíti a nagyobb mértékű esélyegyenlőség megvalósítását. Emellett a módosítás növeli a közigazgatás hatékonyságát, mivel az ügyintézés gördülékenyebbé és személyesebbé válhat.

nyelv nyelvpótlék jelnyelv
Kapcsolódó cikkek