Közélet

Lista: 252 településen látják el ideiglenesen a hulladékgazdálkodást

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat ideiglenesen 252 településen látják el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint – közölte a parlament honlapján a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor a július 7-i adatokat írta le az MSZP-s Heringes Anita írásbeli kérdésére. A települések között olyanok is szerepelnek, mint Kazincbarcika, Ózd, Nyékládháza, Sajószentpéter, Pécel, Putnok, Monok, Tiszaújváros, Aggtelek, Edelény, Bőcs, vagy Újkígyós. Ezen a linken elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság településlistája, ahol ideiglenesen látják a hulladékgazdálkodást: http://www.parlament.hu/irom40/00761/00761-0001.pdf

A tárcavezető közölte, hogy közszolgáltató váltás 58 településen történt. A likviditási nehézségekkel küzdő Abaúj Hulladékgazdálkodási Kft. által ellátott 58 településen az NHSZ Tapolca Kft. önként jelentkezett az ideiglenes hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására. Az érintett településeken a Főigazgatóság ideiglenes ellátásra közérdekű szolgáltatóvá jelölte ki az NHSZ Tapolca Kft.-t.

Fazekas arra emlékeztetett, hogy az egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló 2013. évi. törvény szerint, ha az egészségügyi államigazgatási szerv határozattal megállapítja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának kiesése miatt járványveszély vagy más súlyos közegészségügyi kockázat alakult ki, a települési hulladék elszállításának megszervezéséről és elvégzéséről a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve gondoskodik. Egyes településeken a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kiesése nem tette indokolttá a szükségellátás elrendelését, az ideiglenes ellátás megoldásul szolgált.

Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója korábban azt mondta lapunknak, hogy Magyarországon több mint 300 településnek kellett kijelölni a katasztrófavédelemnek közszolgáltatót a hulladékgazdálkodásban. Tavaly augusztusban Martfű volt az első ilyen település A hulladéktörvényből eredően július elsejével az összes közszolgáltatói szerződés megszűnik, és újakat kellett kötni. A kijelölteknek a korábban alkalmazott díjon kellett elvégeznie a szolgáltatást. Indokolt többletköltség esetén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz lehet díjkülönbözet igénylésre, amelyre egy 1,7 milliárdos, felülről nyitott keretet állítottak fel.

Földművelésügyi Minisztérium földművelésügyi miniszter FM Monok Kazincbarcika Aggtelek Fazekas Sándor Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MSZP Újkígyós Heringes Anita díjkülönbözet Putnok tiszaújváros közszolgáltató bőcs Pécel Ózd hulladékszolgáltatás Nyékládháza közegészségügyi kockázat Köztisztasági Egyesülés Sajószentpéter nagy györgy Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz Edelény
Kapcsolódó cikkek