Közélet

Már nem fagy meg az orosz katona

Hét éven belül másodszor is átöltöztetik az orosz hadsereget. Ezúttal jobban figyeltek a ruhák minőségére, de még így sincs minden rendben. A katonák kifogásolják, hogy az egyenruhán nincs külön zseb mobiltelefonnak.

Az orosz hadsereg egyenruháit 2007-ben újították meg utoljára, ám a vizsgálatok rámutattak, hogy elképesztő problémák voltak az anyagok minőségével. Szibériában a téli szolgálat alatt például minden évben több százan betegedtek meg tüdőgyulladásban, néhányan meg is haltak.

A védelmi minisztérium akkori jelentése meglehetősen furcsán reagált a tragikus esetekre. A moszkvai hivatalnokok szerint az egyenruhával nem volt semmi baj, pusztán a katonák nem tudták rendeltetésszerűen használni, vagy a parancsnokok nem tanították meg őket a helyes viselésre.


Aztán 2012-ben megérkezett a védelmi tárca élére Szergej Sojgu, aki első miniszteri intézkedései között utasítást adott arra, hogy vizsgálják meg új egyenruha bevezetésének lehetőségét. Az orosz hadseregnél persze nem kapkodnak el semmit, a 2012 novemberi miniszteri utasításból hónapokig csak annyi valósult meg, hogy az egyenruha gyártásra szakosodott orosz nagyvállalat, a BTK letett néhány tervet az asztalra. Az egyik ruhasorozatot állítólag egy az egyben lekoppintották az amerikai deszantosok felszereléséről, ezt gyorsan el is vetette a megrendelő.


Tavaly év végén aztán piacra, pontosabban a kaszárnyákba dobták a díjnyertes szériát, rögtön 100 ezer hadfi próbálhatta ki, milyen szolgálni az újmódiban, amely összesen 23 darabból áll, például három féle cipőből-bakancsból, és a kor kihívásaihoz alkalmazkodó puha alsó gatyából.
A védelmi minisztérium szerint a minőséggel már nincs baj, az északon szolgálók biztosan nem fognak megfagyni, mert a speciális téli öltözetben mínusz 50 fokot is ki lehet bírni.

Kifogásokat így is megfogalmaztak a katonák. Például azt, hogy minimum másfélszer nagyobb zsebek kellenének a zubbonyokon és nadrágokon. Az sem ártana, ha a kimenőruhán lenne zseb mobiltelefonnak is, mert azt egyelőre slamposan csak a nadrágzsebbe lehet dugni – ami természetesen szabálytalan.

Egyelőre nem dőlt el, hogy az észrevételekből mit hasznosítanak, de az biztos, hogy még az idén 400 ezer, jövőre pedig további 500 ezer kollekciót gyártanak le az új egyenruhákból, ami a BTK-nak annyira jó üzlet, hogy nem is közölte a megrendelés összegét.
VG Online

Sojgu egyenruha hadsereg
Kapcsolódó cikkek