Közélet

Augusztus végén megnyitják a Várkert Bazárt

A felújítás két beruházója azt tervezi, hogy augusztus utolsó hétvégéjén teljes egészében megnyitja a Várkert Bazárt – közölte a parlament honlapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János leírta, hogy a Budavári Önkormányzat és az állami tulajdonú Várgondnokság Nonprofit Kft. az átadást követően nemcsak az Ybl Miklós tervezte eredeti épületegyüttest, de a rendezvényközpontot, mélygarázst, és reneszánsz kertet is megnyitja a látogatók előtt.

A tárcavezető jelezte, hogy a Várkert Bazár felújításának II. ütemének, egyben a projekt befejezésének szerződésben vállalt időpontja augusztus 29-e. A kivitelezők szerint a munkák a megfelelő ütemben haladnak, így a vállalt határidő tartható.

A kormányzatnál Velez Árpád érdeklődött az átadásáról. Az MSZP-s képviselő arra emlékeztetett, hogy április 3-án átadták az épületegyüttest, de szerinte kommunikációs trükkökkel igyekeztek eltitkolni azt, hogy hónapos csúszásokkal sem sikerült befejezni a munkát. A komplexumot ugyanis az április 3-i megnyitó után bezárták, hogy folytathassák a munkát.

Lázár közölte, hogy az I. ütemként átadott, Ybl Miklós által tervezett déli palotákban júniusig volt látogatható az áprilisban megnyitott három kiállítás. A miniszter szerint a Lánchíd utca április második felében indított felújítása június közepe óta nem teszi lehetővé, hogy kulturáltan és biztonságosan lehessen bejutni a Várkert Bazár épületeibe. Másrészt a II. ütem átadásához kapcsolódóan olyan munkálatok is zajlanak az új épületegyüttesben, amelyek miatt be kellett zárni a létesítményt. A Várkert Bazár felújításának összköltségvetése 8,9 milliárd forint volt, ebből 6,7 milliárd volt az uniós támogatás.

várkert bazár
Kapcsolódó cikkek