Közélet

Másfélmilliárdos állami támogatás jut 4450 akadémistára

A labdarúgásban az akadémiának nevezett képzésben résztvevők létszáma 4450 fő – közölte a parlament honlapján az Emmi parlamenti államtitkára.

 A labdarúgásban az akadémiának nevezett képzésben résztvevők létszáma 4450 fő – közölte a parlament honlapján az Emmi parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a független Szabó Bence („Semmire sem jó а fociakadémiák rendszere?” című) írásbeli kérdésére közölte, tárcája 2014-ben аz MLSZ részére az Akadémiai Program működtetésének érdekében 1,55 milliárd forint támogatást biztosított az „Országos sportági szakszövetségek akadémia rendszerének kialakításával, továbbá az MLSZ utánpótlás-neveléssel összefüggő feladatainak támogatása” jogcímcsoport terhére. Az összegből az MLSZ 15 labdarúgó akadémiát támogat.

А végzett akadémisták (19-21 évesek) elsődleges válogatási köre а saját egyesületük. Ezt követik а többi hazai, illetve külföldi csapatok. Amennyiben а labdarúgás befejezése mellett döntenek, szakirányú – labdarúgás-profilú – végzettséget (sportmenedzser, edző stb.), vagy egyéb „civil” szakmát szerezhetnek. Rétvári szerint az akadémiák nagy hangsúlyt fektetnek а társadalmi felelősségvállalásra, egyes intézmények többek között hátrányos helyzetű gyerekek sportolását is biztosítják.

Szabó arra emlékeztetett, hogy a belga Double Pass jelentése szerint a magyar akadémiai rendszerben az edzői módszerek és alapelvek formalizálása nem elterjedt, a konkrét edzéscélok ritkán világosak és meghatározottak, kevés akadémia alkalmaz kifejezetten a kiemelt tehetségekkel dolgozó speciális edzőket, az akadémia bevételeinek és kiadásainak átlátható leírása pedig nem történik meg.

Rétvári szerint a hazai utánpótlás-nevelés rendszere sikeres, az akadémiai program létjogosultságát semmi nem kérdőjelezi meg. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a legnépszerűbb és legtöbbek által (2014-ben 250 ezer fő) űzött sportág a labdarúgás, 2010 óta közel 50 ezer fővel nőtt а 18 év alatti korosztályhoz tartozó, regisztrált labdarúgók száma. Éber Sándor

 

 

rétvári támogatás akadémia labdarúgás
Kapcsolódó cikkek