Közélet

Pályázat a fővárosi Pannon Park elkészítésére

Augusztus 25-ig lehet pályázni a Pannon Park megvalósítására, a tervek elkészítésére az egész világról várnak jelentkezőket – írja közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert. A pályázóknak dokumentumokkal és referenciákkal kell igazolniuk pénzügyi, műszaki és szakmai alkalmasságukat. A dokumentum szerint a létesítmény jellegéből adódóan nem a művészi, hanem a műszaki – statikai, épületgépészeti, állattartás-technikai – feladatok dominálnak.

A közbeszerzési eljárás kétszakaszos, meghívásos rendszerben valósul meg. Ez azt jelenti, hogy az első fordulóban bárki pályázhat, ebben a szakaszban elsősorban a gazdasági, pénzügyi, szakmai alkalmasságot kell igazolni. A második fordulóban az állatkert már csak azoknak fog ajánlattételi felhívást küldeni, akik az előírt feltételeknek megfeleltek, és ezt hitelt érdemlően igazolták is. A beérkezett ajánlatok elbírálása az ár és szakmai szempontok alapján, pontozásos rendszerben történik. A közlemény szerint a cél nem az, hogy a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kínáló, hanem az összességében legelőnyösebb ajánlatot nyújtó ajánlattevő legyen a befutó.

A Pannon Park központi eleme az úgynevezett biodóm lenne, azaz egy hatalmas domb, amelynek felületét zöld növényzet, és fényáteresztő felület borítaná. A domb belsejében – 17 ezer négyzetméteren – szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített tér várná a vendégeket. A biodómhoz látogatóközpont és számos szabadtéri kifutó is kapcsolódna.

Az 1950-ben létrehozott Budapesti Vidámpark pénzügyi nehézségek miatt 2013 novemberében zárt be. A Fővárosi Közgyűlés arról rendelkezett, hogy a bezárt Vidámpark egykori területét a szomszédos Fővárosi Állat- és Növénykert vegye át.

Pannon Park
Kapcsolódó cikkek