Közélet

Az Aral-tónak annyi

A NASA legújabb képei alapján mostanra lényegében kiszáradt az oroszországi Aral-tó keleti része.

Megdöbbentő képet tett közzé az orosz Russia Today portál a NASA alapján: az Aral-tó évtizedekkel ezelőtt megkezdődött kiszáradása lényegében lezárult a tó keleti részén.

A közép-ázsiai Aral valamikor a világ legnagyobb tava volt, most viszont a keleti része gyakorlatilag csontszáraz. Az ok, hogy a szovjet időkben a mezőgazdaság igényei miatt elvezették a vizét, megfelelő csapadék-utánpótlás pedig nem volt. "Ez az első eset, hogy a meder keleti területein már egyáltalán nincs víz" - nyilatkozott Philip Micklin, Western Michigan University Aral-tóért felelős szakértője a NASA friss adataira reagálva. Véleménye szerint 600 év óta most eshet meg újra, hogy a tóban már egyáltalán nem lesz víz.

A szovjet mérnökök a gyapottermesztés felfuttatása érdekében vezették el a tavat addig tápláló Amu-Darja és Szir-Darja folyó vizét a közeli, száraz sztyeppékre az 1950-es és 60-as években. Az Aral vize ekkortól a mezőgazdaságban használt vegyszerekkel szennyeződött, sóssá vált, az élővilágának a nagy része kipusztult, és visszaesett a térség halászata is.
Az Aral medencéjében mintegy 60 millió ember él, jórészt közép-ázsiai országok polgárai. A tó eredeti állapotának visszaállítása 16 milliárd dollárba kerülne. Az újbóli feltöltéssel a mostani terület négyszeresén lenne víz.

Ennyi pénzt azonban aligha engedhetnek meg maguknak az érintett országok, ahogyan azt is nehéz elképzelni a lap szerint, hogy egyáltalán meg tudnának állapodni a beruházásról. 2005-ben világbanki pénzből ugyan épült egy gát, de az inkább csak szűri a meder északi részére áramló vizet. Igaz, ennek köszönhetően az érintett terület valamelyest újraéledt, bár a korábbi mederrésznek csak a töredékén.

NASA Aral
Kapcsolódó cikkek