Közélet

A szociális dolgozóknak is elegük lett

„Egy éve hitegetnek minket! Töltsük meg a teret, az utcát! A szép szó már nem elég! Kritikus tömegre van szükség! Csatlakozz!” Ezekkel a mondatokkal hirdetett meg demonstrációt szerda délutánra a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság.

A tiltakozást, amely hivatalosan a Szociális Elégedetlenség Napja címet viseli, a szociális dolgozók erkölcsi és anyagi elismeréséért, az ágazati bérrendezésért hirdette meg a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság. A számos szociális szakszervezetet tömörítő szerveződés szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt alakult, már akkor is azzal a céllal, hogy átlagosan legalább 20 százalékos béremelést harcoljon ki a szociális, idős- és fogyatékos otthonokban, a bölcsődékben, házi segítségnyújtásban dolgozó mintegy 93 ezer ember számára.


Ennek a követelésnek azóta sem sikerült érvényt szerezniük, és egyelőre csak ígéreteik vannak arra vonatkozóan is, hogy talán 2015 második felében lehet szó béremelésről – mondta a VG-nek Szűcs Viktória ügyvivő. Ennek azonban – tette hozzá - semmi nyoma nincs a jövő évi költségvetésben, ezért a szociális dolgozók szerda délután a szakminisztérium, majd a parlament elé vonulnak, ahol petíciót szándékoznak átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Szűcs Viktória úgy fogalmazott: a szociális dolgozók továbbra is elkötelezett a sztrájk mellett. Nincs egy, sőt már egy fél évnyi türelmük sem, hogy a kormány beváltsa végre az ígéreteit. Amiből sem bérrendezés, sem életpályamodell nem lett mindeddig, csupán ágazati pótlék, igaz, azzal időben, még a választások előtt lecsendesítették az akkor már sztrájkot kilátásba helyező dolgozókat.

Jelenleg azonban az ágazati pótlékkal együtt is - ami átlagosan 4.700-7 ezer forinttal növelte meg a fizetését – mindössze nettó 80-90 ezer forint visznek haza a szociális területen dolgozók, de a 70 százalékuk 2014-ben még a 2013-as, 87.150 forintos minimálbérnél is kevesebbet keres.
„Nincs már fél év, egy év, mert ha stratégiai kérdés, hogy legyen elég bölcsőde, akkor az a minimum, hogy az ott dolgozók is stratégiai partnerek legyenek” – fogalmazott Szűcs Viktória.

sztrájk demonstráció szociális dolgozó Szűcs Viktória
Kapcsolódó cikkek