Közélet

Itt az új ENSZ-jelentés a klímaváltozásról

A világ országainak az évszázad végére nullára kellene csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását a visszafordíthatatlan károk megelőzése érdekében - olvasható az ENSZ támogatásával működő Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) vasárnap ismertetett jelentésében.

A 800 tudós kutatási eredményeit összefoglaló 40 oldalas dokumentumot a világszervezet főtitkára mutatta be a dán fővárosban. "A vezetőknek lépniük kell, az idő ellenünk dolgozik" - jelentette ki Ban Ki Mun.

Az ENSZ-főtitkár elmondta: ha az emberiség időben cselekszik, akkor megakadályozhatja, hogy a Föld felmelegedésének mértéke átlépje a még elfogadhatónak tartott két Celsius-fokos küszöböt. A tanulmány szerint ehhez első lépésként 2050-ig 40-70 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az iparosodás korának kezdete óta 0,85 Celsius-fokos átlagnövekedést mértek globálisan.

A kibocsátás csökkentéséhez jelentősen növelni kell az energiahatékonyságot, és előtérbe kell helyezni a megújuló energiaforrásokat. Az ENSZ szerint a arányát 80 százalékra kellene növelni a mostani 30-ról. A jelentés készítői az atomenergiára is elfogadható megoldásként tekintenek.

Az IPCC arra figyelmeztetett, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a 21. század végére súlyos és visszafordíthatatlan következményei lesznek a klímaváltozásnak.

"A tétlenség sokkal többe fog kerülni, mint a cselekvés" - írták a jelentésben, amelyet számos környezetvédő szervezet máris üdvözölt.

A 2020-ban lejáró kiotói szerződés utódjának szánt megállapodást évek óta nem sikerül tető alá hozni, azt a jelenlegi menetrend szerint 2015-ben, az ENSZ párizsi klímakonferenciáján véglegesítik. A 196 országot érintő klímacsúcs célja, hogy a civil társadalom és a vállalatok bevonásával megoldásokat találjon az éghajlatváltozás problémájára.

üvegházhatású gáz ENSZ
Kapcsolódó cikkek